Бившият президент на УЕФА и един от най-прославените френски футболисти Мишел Платини нарече починалия вчера Диего Армандо Марадона "най-големият футболен любовник, който някога е имало". Двамата бяха преки съперници по италианските терени през 80-те, когато Мишел носеше номер 10 в Ювентус, а Диего пленяваше сърцата на тифозите в Неапол и Южна Италия.

В съобщение, изпратено до агенция АП, Платини добавя, че Марадона е бил "дете-крал. Той беше малко прекомерен във всички неща, но най-важното е, че беше прекомерен на терена и това беше красиво".

Maрадона почина в сряда от сърдечен удар, седмици след като навърши 60 години. Платини, който е на 65 в момента, и Марадона имаха доста срещи по италианските терени във време, когато Серия А беше определяна като най-силното първенство в света.

26 снимки

Марадона пристига в Неапол през 1984-а година, две години след като Платини е подписал с Ювентус. Златното момче на Аржентина, който вкара 115 гола в 259 мача, беше основната сила на тима да прекъсне доминацията на Юве. Освен товa, трябва да се прибави и Купaта на УЕФА през 1989-а година.

Платини спечели две титли в Италия и Купата на Европейските шампиони с Ювентус, когато вкарва решителната дузпа срещу Ливърпул при трагедията на "Хейзел". Това е и последният му сезон в Италия, когато пък Марадона и Наполи остават 2-и.

Gulliver/GettyImages
100 снимки