Два кръга преди финала на сезона в холандската Ередивизи шампионът все още не е ясен. Аякс и ПСВ Айндховен са лидери с по 80 точки, но за момента по-добрите голови показатели на амстердамци ги задържат на върха. 

Две победи до края - над Утрехт и Де Граафшап, ще направят Аякс шампион за 34-ти път в местния елит. ПСВ се надява на грешна стъпка на своя конкурент, с оглед на по-добрата му голова разлика (+81 за Аякс, +71 за ПСВ), но все пак трябва да си свърши работата срещу АЗ Алкмаар и Хераклес.

Предпоследният кръг бе отложен с две седмици заради ангажиментите на Аякс в Шампионската лига - двубоите с Тотнъм в полуфиналите. За жалост на амстердамския клуб той допусна три гола през втората част в реванша срещу "шпорите" у дома и така, въпреки че водеше с 3:0 общ резултат на почивката на "Йохан Кройф Арена", отпадна от турнира след 3:3 и повече голове на чужд терен за съперника.

Аякс бързо трябва да се пренастройва от европейска към местна вълна, ако не иска да загуби още един трофей. Преди седмица момчетата на Ерик тен Хаг вдигнаха 19-ата си Купа на Холандия, след като победиха Вилем ll във финала на надпреварата (4:0). Няколко дни след това дойде и крахът срещу Тотнъм.

Кадифената революция на Кройф - ще запази ли облика си Аякс?

Турболетната седмица обаче може да завърши с щастлив край при успех над Утрехт у дома (15:30 ч., неделя, 12-ти май, пряко по MAX SPORT 1). Очаква се Тен Хага да заложи на най-доброто в тази среща, като единствени отсъстващи са контузеният Карл Ейтинг и наказаният Клаас Ян Хунтелаар.

Онана ще бъде под рамката, в защита ще са Мазаруи, Де Лихт, Блинд и Талиафико. В средата на терена предпоследния си мач за Аякс и последен пред домакинска публика (преди да отиде в Барселона) ще изиграе суперталантът Френки Де Йонг. Той ще действа редом до по-опитния си колега Ласе Шьоне.

Зад изнесения напред Душан Тадич ще оперират Нерес, Ван де Беек и Зиеш, като някои от тези състезатели също може да играят последния си двубой пред домашна публика, тъй като е възможно да напуснат през лятото.

За 5-ия в класирането Утрехт наказани са единствено Симон Макиенок и Емил Бергщрьом, като се очаква атаката на тима да водят Баебек и Щреек в схема 4-3-1-2. 

В другата възлова среща за титлата ПСВ Айндховен гостува на АЗ Алкмаар (15:30 ч., неделя, 12-ти май, пряко по MAX SPORT 2). АЗ е твърдо 4-ти, като ще играе плейоф за Лига Европа. Единствен наказан в тима на Йон ван ден Бром е Томас Оувеян. Във формация 4-2-3-1 Мат Сеутейнс ще поведе атаката на тима.

ПСВ няма да може да се радва на услугите на голямата си звезда Ървинг Лозано поради травма. Аут е и Райън Томас. Настоящият голмайстор на Ередивизи - Люк де Йонг (27 гола), ще действа зад изнесения нападател Донел Мален в схема 4-2-3-1.