Аякс се срути като многоетажна сграда при тежко земетресение. Амстердамци летяха в облаците в най-силния си сезон през новия век, но едно "полувреме разсейване" потопи този толкова симпатичен и наслаждаващ се на футбола отбор в агония. Жестока мъка. 

Голът на Лукас Моура в 96-ата минута за 3:2 за Тотнъм прати англичаните срещу Ливърпул, погребвайки надеждите на холандците за първия им финал от 23 години насам.

"Земята изчезна под краката ни. Бяхме толкова близо", каза капитанът Матайс Де Лихт.

Аякс отстрани настоящия европейски хегемон - Реал Мадрид на 1/8-финалите, както и най-големия претендент за трофея през сезона - Ювентус, в 1/4-финалите.

Най-неочакваният опонент обаче спря Аякс по пътя към големия мач в Мадрид - Тотнъм. Тим, който не е похарчил нито пени в последните почти 2 години, отбор, който е граден "отвътре" чрез философията на мениджъра Маурисио Почетино.

За Аякс това бе "приказка без щастлив край", както каза Френки де Йонг. 

Какво обаче следва за Аякс?

Лоцманът в средата на терена - Де Йонг, потегля към Барселона през лятото, след като вече бе договорен през януари. Очаква се към изхода да се насочи и Матайс де Лихт, за когото дестинациите на този етап са три - Барселона, Байерн Мюнхен и Ливърпул.

Именно върху тези двама играчи се изгради модерният Аякс. Отборът, който прекрои представите ни за офанзивен футбол. Съставът, който бе близо до требъл (след като преди няколко дни вдигна 19-ата си Купа на Холандия), но потъна в мрака на бездната.

Възможно е през лятото да си тръгнат още Хаким Зиеш и Давид Нерес, които направиха някои изумителни двубои през тази кампания. Черноработникът Дони ван де Беек може и да остане в тима, но интересът към човека, вкарал на Ювентус и Тотнъм в два поредни мача от Шампионската лига, едва ли ще е малък.

Като цяло базата, върху която стъпва Аякс в последните две десетилетия, е именно производството на футболни кадри и тяхната продажба.

Рядкост са моментите, в които отборът може да запази единен и конкурентен състав, така че да пробие до най-предните фази на Шампионската лига или Лига Европа.

Все пак в последните две години се намериха треньори - като Петер Бош и Ерик тен Хаг, които да подредят пъзела (чрез местни кадри и добри трансфери), така че да пробият на европейската сцена.

Според анализаторите в Холандия единственият начин този отбор да продължи да работи е като бъде напуснат от 2-3 момчета, но не от 5-6, или повече. Така вече обиграният и кален по европейските терени състав ще се запази и ще може да продължи да функционира. 

Кадифената революция

През 2011 г. митичният Йохан Кройф полага основите на така наречената "Кадифена революция".

Планът е съставен от 4 компонента - 1) Аякс трябва да играе атрактивен и атакуващ футбол, 2) поне 50% от отбора да бъде съставен от собствени юноши, 3) трансферите трябва единствено да повишават класата на тима, 4) културата на Тоталния футбол от 70-те трябва да бъде пренесена в настоящето.

Всичко - от шлифоването на таланти до медицинския щаб и възстановяването на футболистите, е реформирано. Много е взето от другите спортове като американския футбол, леката атлетика, джудото и триатлона. Част от методите за подготовка са привнесени в амстердамския клуб.

Разбира се, всеки един играч се подготвя по строго индивидуален план, който съответства на неговите умения, позиция на терена, физическа сила и технически потенциал. Така наречените "TIPS" модели - виж повече ТУК.

Преди време разгърнахме нашироко темата в материала "Футболният Мердецес - защо школата на Аякс е най-добрата в света?". Там писахме за това как функционира школата и какви са изисквания към всяко дете - от първия му ден до влизането в първия тим. 

Една от големите цели на "Кадифената революция" е триумф на Аякс в Шампионската лига с отбор изграден на базата на местни момчета. Нищо повече или по-малко.

В последно време популярен стана изразът, че "никой не е виждал торба с пари да вкарва голове". Всъщност този афоризъм е на великия Кройф, който говори за потенциала на младите и проявата на търпение към тях преди те да станат световни звезди.

Дебатът - бъдещето?

В момента сред фенове и близки до клуба хора се води яростна битка - какво да бъде бъдещето. Дали Аякс да продължава да залага на кадрите от школата, след което те да бъдат продавани в чужбина за милиони, или да опита да инвестира пари и енергия в първия отбор, така че да го направи конкурентен на най-големите за по-продължителен период от време.

Много журналисти и специалисти смятат, че в момента средата се е променила и духът на Кройф - с неговата визия изцяло насочена към академията, постепенно отстъпва.

Амбициите са станали много по-големи отпреди и сега за мнозина, управляващи Аякс, са важни резултатите, а не кадровият потенциал, който идва "отдолу".

Според Рубен Йонгкинд - бивш треньор в школата на клуба, след това класиране на 1/2-финал в Шампионска лига "Синовете на Господ" ще отстъпят от принципите си и трудно ще продължат по вече поетата линия.

"Много е вероятно Аякс да направи завой в развитието си и да опита да задържи вече постигнатото с първия тим. През 90-те с Ван Гаал, и дошлите успехи в Шампионската лига (Купа 1995 г., и финал 1996 г.), Аякс инвестира абсолютно всички приходи в своята академия - за материална база и отглеждането на играчи", споделя Йонгкинд.

Възможно е обаче този процес да остътпи на друг приоритет - първият тим. Срещу Тотнъм се видя липсата на опит.

Според мнозина прагматичният подход в подобни моменти и бил единственият фактор за успеха. Атракцията и крехката дисциплина - при защитен подход, са причините за краха срещу англичаните.

Но никой сред младите не е учен на това. В съзнанието на всяко едно момче има единствено атракция, комбинативност, скорост, офанзива. 

Дебатът се води яростно в последните месеци, а сега достига връхна точка. Голяма част от футболните хора смятат, че Аякс трябва да коригира леко философията си, ако иска отново да вдигне Шампионската лига.

Другата половина обаче вярва, че търпението ще даде плодове и, въпреки изходящите трансфери, които следват, ще се появят нови продукти, които да окичат Аякс с европейска слава.

Въпросът е наистина любопитен - може ли единствено с младост, свежест, но и малка доза наивност да се покори най-големият клубен връх, или опитът, солидността и по-рационалният подход биха били по-удачният избор? Истината сякаш е по средата.

През тази пролет, Аякс промени представите ни за футбол. Накара ни да повярваме, че парите не определят кой знае колко в живота. На преден план са хъсът, страстта, талантът и усилената работа. Голът в 96-ата минута на Лукас Моура няма как да изтрие това просто ей така.