Манчестър Сити триумфира за първи път с трофея от Супрекупата на Европа, след като във финала надделя над Севиля след изпълнение на дузпи. Мениджърът на европейския първенец - Хосеп Гуардиола, пък записа името си с нов рекорд в историята на световния футбол. Той се превърна в първия треньор спечелил трофея с три различни отбора – Барселона, Байерн Мюнхен и Манчестър Сити.

Gulliver/GettyImages
50 снимки

По този начин испанецът изравни Карло Анчелоти, като двамата в момента са треньорите, които са спечелили най-много пъти Суперкупата на Европа. Двамата специалисти имат в своята витрина по 4 пъти трофея. Гуардиола спечели два пъти Суперкупата с Барселона, веднъж с Байерн Мюнхен и сега веднъж с Манчестър Сити. Анчелоти от своя страна е спечелил трофея два пъти с Милан и два пъти с Реал Мадрид.

С тримуфа в Атина, Гуардиола стана и вторият най-успешен треньор в историята с 36 трофея в своята витрина. Единствено сър Алекс Фъргюсън има повече отличия – 49.

Мирча Луческу вече е трети с 35 трофея, а Валерий Лобановски е четвърти с 29. Топ 5 допълват бразилецът Луиш Фелипе Сколари и Карло Анчелоти с по 27 трофея.

Това пък бе и 15 трофей за Гуардиола начело на Манчестър Сити.