Манчестър Сити е супершампион на Европа, след като надделя с дузпи над Севиля.

В редовното време срещата завърши при резултат 1:1, след което се пристъпи към наказателни удари, а не към две продължения от по 15 минути.

При дузпите „гражданите“ бяха по-точни и не сбъркаха и при петте си опита, триумфирайки с 5:4 (общ резултат 6:5). Точни за английския тим бяха Ерлинг Халанд, Хулиан Алварес, Матео Ковачич, Джак Грийлиш и Кайл Уокър.

Gulliver/GettyImages
50 снимки

За „лос рохибланкос“ от бялата точка вкараха Лукас Окампос, Рафа Мир, Иван Ракитич и Гонсало Монтиел, а фаталният пропуск бе на Неманя Гудел, който се нагърби с петата дузпа и стреля в напречната греда.

В редовното време севилци бяха по-прибрани в своята половина, но имаха няколко много чисти шансове за гол. Те реализираха чрез Юсеф Ен-Несири в 25-ата минута, но именно мароканецът после изпусна две отлични възможности.

Голът за Сити на "Йоргас Карискакис" в Атина пък бе дело на Коул Палмър, който се разписа в 63-ата минута.

Gulliver/GettyImages
76 снимки

Първите няколко минути преминаха в добро темпо, но без сериозни положения. Ламела опита един далечен удар, излязъл доста в аут, а две минути след това се получи карамбол в наказателното на Сити, ала това не доведе до опасност. Първият точен удар бе дело на Палмър, който стреля по земя от 25 метра в 6-ата минута - никакви проблеми за Буну.

Две минути по-късно вратарят на Севиля трябваше да прави доста по-трудно спасяване след изстрел на Аке, но и този път се справи. Десетина минути по-късно мароканецът отново се прояви - този път при фалцов удар на Грийлиш.

В средата на полувремето севилци организираха много добра атака, почти изцяло с вертикални пасове. Окампос превзе голямо пространств в половината на Сити и разтегли наляво към Акуня, който почти без забавяне центрира, а Ен-Несири се извиси и с глава направи 0:1.

В самия край на полувремето „гражданите“ се активизираха и остро центриране на Фодън едва не бе връхлетяно от Халанд. Секунди по-късно и подаване на Грийлиш не намери своя адресат, минавайки на около метър от лявата греда. 

Второто полувреме започна така, както се очакваше - Ситидържеше топката и опитваше натиск. Три минути след началото на частта Окампос се освободи по страхотен начин, напредна по крилото и изведе на чиста позиция Ен-Несири, който обаче стреля в тялото на Едерсон. Минута по-късно пред мароканеца се откри шанс да стреля и от малък ъгъл и той го стори, но неточно.

В 60-ата минута се получи същата ситуация като тази, при която Ен-Несири можеше да направи 0:2. Аканджи обаче пресече подаване към мароканеца, а и Едерсон реагира навреме и "захлупи" топката пред погледа на голмайстора.

Сити разби защитния блок на Севиля в 63-ата минута с първата си добра ситуация за гол. Родри центрира изящно на втора греда, където непокритият Палмър с майсторски удар намери далечния ъгъл на Буну за 1:1.

В ответната атака се откри нов шанс пред Ен-Несири. Африканецът излезе сам срещу Едерсон, но за втори път стреля в тялото на бразилеца. Голмайсторът за Сити - Палмър, опита пък сътвори втори далечен изстрел в мача на своята сметка, ала Буну изби.

Четвърт час преди края се разрази истинска суматоха в наказателното поле на Севиля. Халанд намери място да стреля, като само тялото на Гудел спря топката да влети във вратата на испанците.

Манчестърци можеха да сложат ръка върху трофея в 89-ата минута, ако Аке бе по-точен с удара си с глава.


При дузпите:

1:0 – Ерлинг Халанд

1:1 – Лукас Окампос

2:1 - Хулиан Алварес 

2:2 - Рафа Мир

3:2 - Матео Ковачич

3:3 - Иван Ракитич

4:3 - Джак Грийлиш

4:4 - Гонсало Монтиел

5:4 - Кайл Уокър

5:4 - Неманя Гудел - ПРОПУСК


FT / Манчестър Сити - Севиля 1:1 (5:4 при дузпите)

0:1 Юсеф Ен-Несири 25`

1:1 Коул Палмър 63`

 

Манчестър Сити: Едерсон, Кайл Уокър, Мануел Аканджи, Йошко Гвардиол, Нейтън Аке, Матео Ковачич, Родри, Коул Палмър, Фил Фодън, Джак Грийлиш, Ерлинг Халанд

Треньор: Хосеп Гуардиола

 

Севиля: Ясин Буну, Хесус Навас, Лоик Баде, Неманя Гудел, Маркос Акуня, Жоан Жордан, Иван Ракитич, Лукас Окампос, Оливер Торес, Ерик Ламела, Юсеф Ен-Несири

Треньор: Хосе Мендилибар