Бившият президент на УЕФА Мишел Платини показа още веднъж, че е върл противник на видеотехнологиите във футбола и в интервю за L’Equipe направи на пух и плах системата ВАР.

„Знаете ли какво е ВАР? Натъкмено видео. Тази система не внесе повече справедливост във футбола. Да вземем за пример финала на Световното. Преди автогола на Манджукич, с който Франция поведе, според мен нямаше фаул в полза на Франция. За втория гол – от дузпа на Гризман, реферът се превърна в нещо като марионетка на екипа, който обслужа ВАР. Имаше ли ръка или не на хърватина? Цяла Хърватия казва – ръката беше неволна, но цяла Франция крещеше „дузпа“. Къде е справедливостта? Всичко остава една интерпретация.“

Мишел Платини

източник: Gulliver/Getty Images

На въпроса, че от ФИФА обявяват ефективността на ВАР като 99,3% Платини отвърна:

„Познавам ги тези от ФИФА. Тяхната задача е да намерят статистики и да ги впрегнат в тяхна полза. В най-добрия случай технологията може да използвана затова дали топката е преминала голлинията или за определяне дали има засада или не. В такива случаи няма място за интерпретации, макар че и тук е опасно“, коментира Платини.

„Може би утре капитаните на отборите ще бъдат снабдени със слушалки и в тях треньорите ще им крещят: „завий надясно, обърни играта наляво.“ Така ще убият футбола, както вече убиха колоезденето и Формула 1. И както вече убиха съдийството“, краен бе Платини.