Реал Мадрид изписа още една златна страница в своята история. "Белия балет" е световен клубен шампион за исторически трети пореден път! Тимът на Сантиаго Солари не срещна трудности срещу арабския Ал Аин и го повали с 4:1 във финала на клубния Мондиал в Абу Даби.

Това е 4-ти рекорден трофей за Реал в модерната версия на надпреварата (общо 7, плюс трите Междуконтинентални купи). Купата бе и първа за аржентинеца Солари начело на "белите", след като той пое тима в края на октомври.

Реал Мадрид - Ал Аин

източник: Gulliver/GettyImages

В герои за испанците се превърнаха Лука Модрич (14'), Маркос Йоренте (60') и Серхио Рамос (78'), които вкараха по веднъж за своя тим. Един гол за Ал Аин реализира японецът Тсукаса Шуотани (86'). Крайното 4:1 оформи автоголът на египтянина Яхия Недер.

Носителят на "Златната топка" Модрич вкара първия си гол от началото на сезона (след 22 мача), докато младият Маркос Йоренте реализира дебютното си попадение с екипа на "белите". Халфът Тони Кроос пък се превърна в единствения играч с 5 трофея от клубния Мондиал (2013 г. с Байерн Мюнхен, 2014, 2016, 2017, 2018 г. с Реал Мадрид).

С четирите си трофея от Световното клубно първенство, Реал изпревари Барселона - с 3. Трети е бразилският Коринтианс - с 2.

Реал Мадрид

източник: Gulliver/GettyImages

Заради силната си игра в двата мача за Реал и хеттрика срещу Кашима Антлърс (3:1), уелсецът Гарет Бейл получи наградата за "Най-добър играч" на първенството. Втори остана бразилецът Кайо от Ал Аин, а трети - нападателят на Ривър Плейт Рафаел Боре.

Така първите три места на Световното в ОАЕ бяха окупирани от Реал Мадрид, Ал Аин и Ривър Плейт. Четвърти останаха японците от Кашима Антлърс.

Въпреки загубата, арабите от Ал Аин изиграха един от най-големите мачове в историята си. Те се бориха смело в първия си финал в турнира. Преди да стигнат до последния мач, те отстраниха три съперника - новозеландския Уелингтън (3:3, 4:3 при дузпите) в 1/8-финалите, Есперанс от Тунис с 3:0 в 1/4-финалите и Ривър Плейт (2:2, 5:4) в 1/2-финалите.

Зад успеха на Ал Аин - Кралският клуб на Азия

Реал Мадрид - Ал Аин

източник: Gulliver/GettyImages

Иначе на "Зайед Спортс Сити Стейдиъм" Реал потегли силно. Още в 4-ата минута Маркос Йоренте се впусна отляво на наказателното поле на Ал Аин. Младият играч опита да извади топката от голлинията, тя се удари в бранител на съперника и чукна лявата греда зад Ейса. След това бе изчистена в корнер. След него, Марсело стреля от дистанция, но в аут.

Две минути по-късно Модрич отново опита подаване към точката на дузпата отляво, но Ейса посегна с ръка и изби напред. В 13-ата минута Ал Аин бе на сантиметри от гола. Марсело пропусна детински топката зад себе си. Елшахат стигна до нея, преодоля бранител и стреля от няколко метра, но Серхио Рамос извади от голлинията с коляно.

Реал Мадрид - Ал Аин

източник: Gulliver/GettyImages

ГОООООООООООЛЛЛЛ! Реал Мадрид поведе в 14-ата минута чрез Лука Модрич - 1:0! Само минути след шанса за Ал Аин, Реал отговори в свой стил. В 14-ата минута "белите" преляха бързо в половината на съперника. Бензема запази добре кълбото и чукна към хърватина Модрич. Той не се поколеба и стреля, от над 20 метра, с левия крак в долния ляв ъгъл, оставяйки безпомощен Ейса.

60 секунди след това Ал Аин вкара попадение чрез Кайо. При паса към себе си обаче бразилецът беше в положение на засада. В 16-ата минута Лукас Васкес се озова сам в наказателното поле на съперника и стреля по диагонал, но кълбото мина с малко в аут. В 20-ата Бейл бе близо до втория гол, но шутът му бе париран от Ейса. Бензема също опита удар от границата наказателното поле, но бранител на Ал Аин изби в корнер.

Реал Мадрид - Ал Аин

източник: Gulliver/GettyImages

В 35-ата минута Бензема получи страхотен пас от Лукас Васкес отдясно. Французинът се оказа сам в наказателното поле на съперника и стреля силно, но високо над вратата на Ал Аин.

В 39-ата минута Реал на два пъти бе близо до гола. Първо, Бейл стреля с глава, след центриране от корнер, но Ейса с една ръка изби атрактивно. Последвалото ново подаване от ъглов удар извади топката за Модрич, който с мощно воле тества рефлекса на Ейса. Стражът на Ал Аин отново се намеси добре и изби. Кълбото остана на терена, но съдията спря играта поради засада на няколко играчи на испанците.

Статистиката показва, че Бензема вече има 100 асистенции с екипа на Реал Мадрид във всички турнири.

Лука Модрич вкара първия си гол през този сезон за Реал...на финала на клубния Мондиал!

Втората част отново започна с доминация за "Белия балет". В 49-ата минута Гарет Бейл опита да препарира Ейса със задна ножица. Топката обаче мина над вратата на съперника. Само минути по-късно Бейл центрира отляво и намери Бензема в наказателното поле на Ал Аин. Французинът не успя да засече по най-добрия начин и топката излетя с малко в аут.

В 58-ата минута силна комбинация между Модрич и Бензема в предни позиции позволи на втория да шутира от малък ъгъл. Топката се виждаше как влиза във вратата на Ейса, но стражът на Ал Аин изби със сетни сили с крак. 

ГОООООООООООООООООЛЛЛЛ Реал Мадрид поведе с 2:0 в 60-ата минута на срещата чрез Маркос Йоренте - 2:0! След подаването от корнер, топката бе извадена на дъгата на наказателното поле. Там халфът Маркос Йоренте смело стреля от въздуха и роди нов шедьовър, след като топката падна в долния десен ъгъл на вратата зад Ейса. Това бе първи гол за Йоренте с екипа на Реал Мадрид.

В 64-ата минута Бейл излезе сам срещу стража на съперника, но ударът му от малък ъгъл се спря в гърдите на Ейса. Три минути по-късно Марсело опита да изненада вратаря на Ал Аин от над 40 метра, но топката прелетя над вратата.

В 74-ата минута изритана топка от Ейса в предни позиции позволи на Кайо да стигне до нея и да стреля от малък ъгъл. Куртоа обаче се хвърли в краката на бразилеца и изби шута. Минута след това Бейл се измъкна зад отбраната на съперника. Докато си нагласи топката, тя му бе избита от играч на Ал Аин.

ГОООООООООООООООООООЛЛЛ Реал Мадрид направи резултата "класически" в 79-ата минута чрез Серхио Рамос - 3:0! След подаване от корнер на Модрич, капитанът Рамос се извиси над купа от играчи и чрез своята запазена марка - удар с глава, направи безпомощен Ейса за трети път в двубоя.

ГООООООООООООООООООООЛЛЛ Ал Аин вкара едно попадение в 86-ата минута чрез бранителя Тсукаса Шуотани - 3:1! Японецът засече с глава подаване от свободен удар, отстрана на Кайо. Ударът създаде невъзможна за улавяне парабола на топката и Куртоа единствено я изгледа как тя влиза във вратата му.

Реал Мадрид - Ал Аин

източник: Gulliver/GettyImages

ГОООООООООООООООООООООЛЛЛ Крайното 4:1 оформи Якия Недер, който, малко след като влезе в игра, си вкара автогол след шут на Винисуис Жуниор отляво.

В добавеното време на срещата Елшахат получи в наказателното поле, задържа за миг и стреля, но високо над вратата на Куртоа. За повече Ал Аин нямаше сили и така отстъпи на именития си съперник във финала на Световното клубно първенство.

Реал Мадрид - Ал Аин 4:1

1:0 Лука Модрич 14'

2:0 Маркос Йоренте 60'

3:0 Серхио Рамос 78'

3:1 Тсукаса Шуотани 86'

4:1 Якия Недер 91'

Състави на двата отбора:

Реал Мадрид: Тибо Куртоа, Дани Карвахал, Рафаел Варан, Серхио Рамос, Марсело, Маркос Йоренте (Касемиро 82'), Тони Кроос (Дани Себайос 70'), Лука Модрич, Лукас Васкес (Винисиус Жуниор 85'), Гарет Бейл, Карим Бензема

Треньор: Сантиаго Солари 

Ал Аин: Калид Ейса, Мохамед Ахмед (Бандар Ал Ахбаби 64'), Исмаел Ахмед, Мохамед Ал Алави, Тсукаса Шуотани, Хусайн Елшахат, Тонго Думбиа, Райън Яслем, Кайо, Мохамед Абдулрахман (Амер Абдулрахман 67'), Маркус Берг (Якия Недер 75')

Треньор: Здравко Мамич

Главен съдия: Хайер Маруфо

Стадион: "Зайед Спортс Сити Стейдиъм" (Абу Даби) 

Реал Мадрид - футболният притежател на Златното руно

Реал изпревари Милан по финали на клубния Мондиал

Ривър Плейт е трети в света, Пити Мартинес отново герой​