Професионалното развитие на футбола в Казахстан датира само от 25 години, но един българин вече успя да се утвърди като най-легендарната фигура в цялата история на този спорт в далекоизточната страна. Това е Станимир Стоилов. 

Остава ли Мъри Стоилов в Астана?

Откакто пое Астана преди три години и половина, той не знае какво е да завършиш на различно от първото място в шампионата. Бившият треньор на Левски и България спечели четвърта поредна титла на страната и стана най-титулуваният специалист, работил някога в Казахстан. 

Пълководецът Мъри покори Казахстан за 4-и път!

Досега той делеше първото място със смятания за истинска легенда в страната Владимир Муханов. Въпросният специалист спечели три титли с Актобе, но не направи абсолютно нищо в Европа. 

Български хеттрик украси финалния кръг в Казахстан

Докато Мъри може да се похвали и с исторически резултати в европейските турнири за Астана и казахстанския футбол. Той стана първият специалист, вкарвал местен тим в групите на Шампионската лига и първият, който е успявал да вкара тима си два пъти в тази фаза и на Лига Европа. 

Стойчо Младенов завърши 6-и в лигата на Мъри

Освен това Мъри първи изведе каахстански отбор до победа в групова фаза на евротурнири - и у дома, и навън. На всичко отгоре, той разполага с огромни шансове да стане и първият треньор в цялата история на Казахстан, който да ръководи тима си и напролет в Европа. 

Легенди хвалят Мъри, той вярва, че Астана ще мине групата

Това може да стане при спечелване на второто място в груповата фаза с конкурентите от Виляреал и Славия Прага. До края на годината на Астана и Мъри им предстоят мачове с именно тези съперници и една победа в тях гарантира почти 100% минимум второто място. 

И не на последно място, Мъри изведе тима си до серия от 16 поредни домакински мача в Европа без поражение, като тази серия продължава и в момента. Всички тези постижения доста трудно могат да бъдат достигнати скоро от друг специалист в казахстанския футбол.