Българският треньор Станимир Стоилов за четвърти пореден път стана шампион на Казахстан. Това стана факт днес, когато воденият от него Астана победи с 2:0 Акжаик Уралск в последния 33-и кръг от местното първенство. Именно това беше търсеният резултат за хората на Мъри, които продължават да доминират модерната история на казахстанския футбол.

Остава ли Мъри Стоилов в Астана?

Преди изиграването на финалните мачове в първенството Астана водеше с точка пред втория Кайрат Алмати. И двата отбора се изправиха срещу тимове, които са доста назад в класирането, а задачата бе ясна - победа на "Астана Арена". По този начин тимът от столицата нямаше да зависи от крайния изход на срещата между Кайрат и Актобе. В интерес на истината претендентите за трофея действително спечелиха трудно с 3:2 и така преглътнаха провала си в преследването на Астана.

Стойчо Младенов завърши 6-и в лигата на Мъри

За новите стари шампиони ключовата фигура отново се оказа конгоанският нападател Джуниър Кабананга. 28-годишният играч вкара и двете попадения в срещата, чието нулево първо полувреме поизнерви феновете на Астана. След почивката Кабананга откри в 51-ата минута, а след това уби всякаква интрига разписвайки се дълбоко в добавеното време. Успехът означаваше, че Астана събра 79 точки на сметката си срещу 78 за Кайрат.

Български хеттрик украси финалния кръг в Казахстан

Мъри Стоилов пое казахстанския тим през 2014 година и оттогава стартира неговата доминация. Реално четирите поредни титли са първите в едва 8-годишната история на Астана, а с тях българският специалист допълнителни циметира легендарния си статут. Освен историческия пробив в групите на Шампионската лига, той може да се похвали с една Купа на страната (2016) и една Суперкупа на Казахстан (2015).