Станимир Стоилов беше на крачка да напише нова златна страница в историята не само на Астана, но и казахстанския футбол като цяло. Той накара отбора си да мечтае цяло полувреме за най-голямата победа в историята си, но всичко умря набързо. 

Воденият от родния специалист тим водеше с 1:0 на португалския колос Спортинг в домакинството си от 1/16-финалите на Лига Европа, но всичко рухна само за 7 минути след почивката, когато португалците нанизаха три безответни попадения и на практика си подпечатаха класирането в следващата фаза. 

Но все пак Астана се представи на високо ниво срещу именития си съперник и едва ли някой може да вини Мъри и командата му в липса на желание за успех. А всичко предвещаваше цветя и рози, поне преди почивката. 

Още в 7-та минута домакините излязоха напред в резултата. Тогава Иго Шитов с перфектен пас изведе Марин Томашов зад защитата и хърватинът от воле щеше да скъса мрежата - 1:0 за казахстанския аутсайдер. 

Въпреки студа и минусовите температури, латино-командата на "лъвовете" не се скова, напротив. Португалците бяха близо до изравняването в 24-та минута, когато удар на Бруно Фернандеш от средна дистанция беше избит от вратаря Ненад Ерич. 

А малко след това Астана можеше да нанесе втори смъртоносен удар. В 32-та минута звездата на тима Патрик Твумаси се освободи в наказателното поле и стреля опасно, но Руи Патрисио беше на мястото си и изби. При добавката отново португалският национал беше великолепен и отрази сигурен гол след изстрела на Джордже Деспотович. 

След това инициативата премина изцяло в играчите на Спортинг. В 42-та минута удар на Брайън Руис с глава беше избит с котешки рефлекс от Ерич, а при добавката Сейду Думбия вкара, но попадението беше отменено заради засада. 

Само две минути след това отново Ерич беше героят за Астана, след като отрази по великолепен начин изпълнение на Бруно Фернандеш от пряк свободен удар. В продължението на първата част пък Марин Аничич вкара за домакините, но попадението му беше отменено заради очевидна засада. 

Така почивката дойде с гол аванс за тима на Мъри и всички в Казахстан мечтаеха за поредната европриказка, написана от умелия български разказвач. Но уви. Само за няколко минути всичко рухна веднага след почивката. 

Всичко започна с необмислената игра с ръка в наказателното поле на Юри Логвиненко в 46-та минута при една висока топка. Реферът посочи без забавяне бялата точка, а от нея Бруно Фернандеш не сбърка - 1:1. 

Само две минути след това обратът беше пълен. Брайън Руис се подигра със защитата на Астана на левия фланг, като подминаваше съперниците с петички и разни трикове. След това центрира на далечната греда за непокрития Желсон Мартинс и той разстреля Ерич за втори път - 2:1 за Спортинг. 

Но португалците не спряха, докато не си изковаха необходимата преднина за абсолютен комфорт след седмица на "Жозе Алваладе". В 55-та минута поредната бърза атака на "лъвовете" приключи с извеждащ пас към Бруно Фернандеш, който напредна и от аутлинията намери непокрития пред вратарското поле Сейду Думбия и той опъна мрежата за 3:1. 

След това този мач на практика се доиграваше, особено след втория жълт картон на най-слабия за Астана в този мач Юри Логвиненко в 62-та минута, с което сложи точка на всякакви надежди на тима си да се върне обратно в мача. 

До края на битката Спортинг можеше да извоюва и още по-съкрушителен аванс, но Брайън Руис и Желсон Мартинс направиха непростими пропуски и в крайна сметка успехът остана "само" с 3:1 за гостуващия състав. В последната минута Аничич от домакините тресна греда с топовен шут от дистанция, но това беше всичко за тима му. 

Това на практика обезсмисля ответния сблъсък в Лисабон след седмица, но не може да се отрече, че Астана надскочи боя си неколкократно дори само с класирането си за тази фаза. И всичко това се дължи изцяло и само на перфектната работа на Мъри Стоилов с този състав вече близо четири години.