Легендарният бивш български футболист Христо Стоичков си навлече много гняв и критики в Испания и по-конкретно в Мадрид заради изказванията си в подкрепа на референдума за независимост в Каталуния.

Стоичков: Тая за какво ще ме съди? Че има кръв и насилие ли?

Големите нападки срещу него обаче дойдоха заради изказванията по адрес на вицепремиера Сорая Саенс де Сантамария и невръстния ѝ син, които обвини във Франкизъм. Заради този акт той вече не е почетен консул на страната ни в Барселона и Арагон. 

Камата: Мандатът ми изтече, нямам нищо общо с Испания

Мадридските медии винаги са били резервирани към него заради острия му език и успехите с Барса, а тези негови недипломатични действия дадоха поле за изява на вестник "Марка", който пак се заяде с Камата около думите му. 

МВнР освобождава Христо Стоичков като почетен консул в Испания

"ДНК на почетния консул е такова на човек, който пие чай с ръкавици. Благи думи, а не кавги, трябва да излизат от устата на такъв дипломат. Като цяло учудващо беше, че Стоичков въобще беше консул на България в Испания - със своя мазен речник, с думи, които са винаги извън анексите на протокола."

Испания не иска повече Стоичков за консул

"Той сякаш изпълняваше тази своя роля с туника, ботуши и разрошена коса. Миналата седмица той беше спрян в името на дипломацията, костюмите и лачените обувки. Просто нямаше как да пасне на профила на почетния консул", написа заядливо "Марка" по адрес на Стоичков.