Министерството на външните работи обяви, че стартира процедура по освобождаването на Христо Стоичков като почетен консул на страната в Каталуния и Арагон. Бившият футболист обаче разкри, че мандатът му е изтекъл отдавна и вече няма правомощия на тази длъжност. 

Шумен отзвук по света за освобождаването на Стоичков

Около него се разрази скандал заради думите му по адрес на вицепремиера на Испания Сораня Саенс де Сантамария и семейството ѝ, като обяви, че те са били последователи на генерал Франко. Камата намеси дори невръстния ѝ син, а тя го заплаши със съд. 

МВнР освобождава Христо Стоичков като почетен консул в Испания 

"Христо Стоичков е назначен за почетен консул с решение на Министерския съвет №585 от 29 юли 2011 г. Пише така: "Настоящият документ е с валидност за срок от 5 години." От 2011-а до 2017-а не са 5 години..."

Испания не иска повече Стоичков за консул

"Срокът е изтекъл преди 14 месеца. И сега разбирам, че утре на Министерски съвет щяло да се гласува нещо. Какво, къде, как? Аз нямам нищо общо с Кралство Испания поради простата причина, че нямам мандат."

Стоичков плюе испанските власти, подкрепя независима Каталуния

"Нямам право нито да подписвам, нито да издавам документи. Щели да взимат някакво решение... Нека то взимат. Само че това трябваше да се случи преди 14 месеца, а не сега", сподели Стоичков пред "Би Ти Ви".