Най-голямата звезда на българския футбол в момента Димитър Бербатов разкри, че все повече наближава моментът, в който да обяви какво ще се случи с кариерата му - дали ще продължи още малко, или ще спре с играта. 

Според него, моментът изглежда назрял, а интерес от чужди клубове към услугите му няма. Но все още му е много трудно да каже "стоп" и иска първо да си подреди приоритетите, за да е подготвен. 

"В момента ми е малко хаотично в главата. Имам много интереси и не съм концентриран изцяло върху едно неща. Ще се опитам да си подредя приоритетите и да видя в какво ще съм най-добър. Сега се опитвам да съм на много места и да съм полезен на много хора." 

"За момента няма интерес към мен. Човек трябва да е реалист къде се намира, какво може да прави и дали не пречи. Може би ми трябва още малко време, за да разбера как ще се развие кариерата ми, дали вече не е дошло време, а и може би сигурно е време, да спра с футбола." 

"Но пък не се спира лесно с тази любов, която си правил цял живот - да играеш футбол. Но предстои скоро този момент да взема решение и той няма да е много далеч в бъдещето от днешна дата нататък", заяви Бербатов и добави, че все още много му се играе футбол. 

"Играе ми се, няма човек, който да иска да спре. Това донякъде е проблематично, защото искаш да продължиш на терена, но може да изглеждаш малко смешен с напредване на годините. Защото искаш да правиш неща, които вече не ти се удават. Затова казах, че решението ми няма да се забави. Подреждам си приоритетите и скоро ще обявя решението си." 

"Като си играл толкова години в чужбина и си свикнал да се случват нещата така, както е там, а тук се случват малки проблемчета и нищо няма да е същото. Дори и да си кажеш, че е добре да се върна да поиграя тук и да порадвам феновете, но като зная, че тук ги няма нещата, на които съм свикнал в чужбина, просто няма да се получат нещата, няма да са същите", добави нападателят и разкри какви са стъпките около приключването на активната му кариера на терена. 

"Всеки трябва да е планувал бъдещето си, преди да приключи спортната му кариера. На думи е лесно, но не всеки може да го постигне. Има един период, в който се събуждаш, имаш си програма с тренировка и мачове, но като го нямаш това, излиза един вид, че няма какво да правиш и не се чувстваш пълноценен." 

"Има хора, които не са си правили планове какво да вършат след кариерата, после изпадат в депресионни състояния. Дано не съм един от тях. Но всички сме хора, правил си нещо цял живот. Все пак като имаш планове, по-лесно се преодолява", допълни Бербатов и разкри в каква насока във футбола може да се развива.  

"Хората се опитват да ми поставят рамки, имам много интереси и в бизнеса. Може би ще искам да се концентрирам във футбола и занапред. Но за съжаление, ако искам да съм треньор, все пак съм играл в чужбина и не мога да си позволя да ги правя тези неща тук, защото няма да се получат така, както трябва." 

"Искало ми се е да си остана в България, първенството ни да е като английското и аз да съм си тук, за да съм близо до семейството, но не сме такива късметлии. Трябва д аработиш здраво и да пробиеш в чужбина." 

"Затова, който и път да поемеш, трябва да се учиш и да не изглеждаш смешен. Треньор да си е много трудно, както и ръководител. Още съм млад, надявам се скоро да избера попрището си и да се чувствам пълноценен. За момента имам доста интереси." 

"Не можеш да лежиш на стари лаври, въпреки че името ти помага понякога. Ако си позволиш само да караш по този начин, да има и такива играчи, но аз съм реалист и не смятам, че мога да си го позволя. А и аз не съм такъв, искам да съм пълноценен, да съм полезен на хората и обществото. Опитвам се да уча нещата, които ще са ми интересни", заяви Бербо.

Той разкри и дали следи българския шампионат и какво му прави впечатление в него и при евроучастниците ни.  

"Българското първенство ми е интересно. В неделя гледах Берое - Славия, бях на стадиона. Получават се интересни мачове, на моменти има хубави резултати, отигравания и голове. Надявам се българските отбори да проият в чужбина тази година, това ще покаже, че се развиваме. От време на време следя, имам интерес към определени мачове." 

"Няма какво да мисля за ЦСКА, вчера ги гледах за малко. Наблюдавам, гледам, желая успех на всички отбори, дано всички пробият навън. Вътрешното първенство е съвсем различна тема, аз искам да видя по-равностойни мачове. Нека се знае, че ако някой гранд загуби, това не е трагедия, това означава, че по-малките отбори растат. Не може да има само победи." 

"Аз съм за развитието на младите български момчета, защото имаме таланти, които имат желание за развитие. Но не го постигат по една или друга причина. Достатъчно е просто да знаят кои са хората, от които да искат съвети. Трябва да знаеш кого да слушаш, като си по-млад. Момчетата държат съдбата си в своите ръце", заяви Бербо и разкри какво трябва да правят младите, за да успеят.  

"Не им е лесно, играят в България, не ги гледат много. Нека вземат пример и от мен, аз винаги съм отворен за съвети, за помощ, за всичко. Ще ми е хубаво да гледам пак някое наше момче, което да играе в Англия, Италия, Германия, а не само до съседните страни."

'Ще ми е интересно, ако някой мога да помогна на някое момче, да видя дали ще послуша човек, който е успял или ще помислят, че пак знаят всичко. Грешки ще има, важното е да си подредиш приоритетите." 

"Тренирам с Берое, виждам, че имат качествата момчетата, но не е лесно да ги научиш от днес за утре. Това е дълъг процес и да им се набива постоянно в главите. Но у нас е много трудно и ако успееш след това, е много по-сладко. Трябва да попаднеш на точните хора и да се обгардиш с тях, за да постигнеш нещо. Ако искат да видят най-хубавото от футбола, не е точно тук мястото", заяви Бербатов и завърши с това, дали би могъл да ръководи футбола у нас.

"За да кажа, че мога да ръководя нещо голямо, като футбола в страната, трябва да съм сигурен сам в себе си, че мога да се справя, че имам силите и опита. Когато съм уверен, че имам това, ще се включа", завърши Бербо.