Макар да направи голямото си име в световния футбол като нападател, Димитър Бербатов блести за новия си клуб Керала Бластърс във всяка друга роля, но не и тази. Българинът отбеляза първия си гол в Индия през изминалия кръг, но статистиката сочи, че е по-полезен във всички останали зони, освен върха на атаката. 

Бербатов е използван в по-задни позиции като организатор на играта и по всичко личи, че се справя повече от великолепно. Изданието Sportskeeda направи сравнителен анализ между неговото представяне и това на другите две звезди - Йейн Хюм и Къридж Пекусън.

Той показва, че всъщност представянето на родния футболист е изключително силно. Той има най-висок среден процент на докосвания до топката в офанзивен план, със средно 57.55 такива на мач. Бербо прави средно по 49.18 подавания в предни позиции на мач, което също е най-високия показател сред звездите на тима. 

Но по-важното е, че той има най-голяма прецизност при пасовете - цели 79%. Докато при съотборника му Йейн Хюм този процент е направо трагичен - едва 31.25%. Това означава, че само един на три негови паса е точен. Бербатов е с най-добри показатели и при точните центрирания. 

Освен всичко, българинът е изключително полезен и в дефанзивния аспект на играта. От футболистите с предимно офанзивни функции на терена, той помага най-често на играчите си в дефанзивен план. Бербо често беше критикуван в Англия, че не помага на защитата, но явно в късните години на кариерата си е взел поука и е променил това. 

Той има изключително високи показатели при успешните изчиствания на топката, блокираните удари на съперника, както и на успешните единоборства. Така българинът показва, че е полезен във всеки друг план на играта на тима си, без центъра на атаката. Но няма как да е иначе с оглед на различната му позиция на терена.