От ФИФА публикуваха официално изявление след решението световното първенство по футбол в Катар през 2022 година да се проведе с 32 отбора, а не с 48.

„След обстоятелствен и подробен консултативен процес, включващ всички важни и налични собственици, се стигна до заключението, че при настоящите обстоятелства подобна идея не може да бъде осъществена“, се казва в изявлението.

Мондиалът през 2026, който ще се проведе в САЩ, Канада и Мексико, ще включва 48 отбора.

ФИФА и Катар разгледаха и казуса, при който държавата от Персийския залив може да приеме най-големия международен форум самостоятелно с 48 отбора, променяйки поставените критерии за спортни съоръжения.

„След подробен анализ по този въпрос, се стигна до заключение, че поради напредналата фаза на подготовка и нужда от детайлна оценка на евентуалното логистично влияние на страната-домакин, ще има нужда от повече време и решение не бе взето преди крайния срок през юни“, пише в позицията на ФИФА и още: „Следователно се стигна до решение да не се преследва на този етап тази алтернатива“.

Инфантино се опита да се дистанцира от идеята за 48 отбора на Световното в Катар през март. 

„Ако се случи – фантастично. Ако не се – отново фантастично“, каза Джани Инфантино след среща на Съвета на ФИФА в Маями. /БГНЕС

ФИФА няма да пипа броя участници за Мондиала в Катар