Президентът на Асоциацията на европейските клубове (ЕСА) Андреа Аниели потвърди, че отборите от стария континент отхвърлят предложения от ФИФА нов турнир - Световното клубно първенство.

„Ние бяхме много ясни с ФИФА. Всички сме на едно мнение, че така, както бе представено Световното клубно първенствое не е задоволително“, коментира Аниели.

„Нуждаем се от повече подробности преди да се ангажираме с този проект. Ние трябва да имаме цялостна визия за него“, добави президентът на ЕСА.

Аниели каза, че клубовете, а не ФИФА „правят дългосрочни инвестиции в инфраструктурата“.

„Те предлагат конкуренция, която би могла да има смисъл в глобален мащаб, но така, както тя е представена към момента, нищо не е ясно“, каза още Андреа Аниели.

Бордът на ФИФА одобри нов формат на Световното клубно първенство на заседание в Маями. Първата надпревара е насрочена за 2021-а и ще се провежда на четири години. Ще включва 24 отбора - осем от Европа, шест от Южна Америка, по три от Африка, Азия, Северна и Централна Америка и един от Океания.

Асошиейтед прес информира, че разполага с документ, в който са записани датите на напреварата - 17 юни - 4 юли. Засега не е избран домакин. Новият клубен Мондиал ще заеме мястото в календара на Купата на конфедерациите - надпреварата предхожда Световното година по-рано.

Клубният Мондиал сега е през декември всяка година и включва седем отбора от шестте конфедерации на ФИФА.

Твърди се, че всеки един от 24-те участника в разширения формат ще получи по 66 милиона долара - извън наградния фонд.