Ръководството на Ганайската футболна асоциация уволни с незабавен ефект всички треньори на националните отбори. В това число влизат треньорите на мъжкия и женския национален отбор, както и на юношеските и младежките отбори.

В свое официално изявление ръководството на футбола в Гана заявява, че незабавно са освободени всички технически лица, свързани с управлението на националните отбори от мъже до деца и им се изказва признателност за всички усилия и успехите, които са постигнали. От ГФА не уточниха каква е конкретната причина за този техен ход. 

Решението означава, че Куеси Апия е уволнен от поста национален селекционер за втори път. Така той реално поема отговорността за слабото представяне на тима на турнира за Купата на Африка миналата година в Египет, когато тимът отпадна от Тунис на осминафиналите след изпълнение на дузпи.

Апия пък бе национален треньор през периода 2012-2014, отстъпи мястото си на бившия треньор на Челси Аврам Грант, а през 2017-а година отново беше привикан.

Търсенето на треньори на националните отбори ще започне веднага след назначаването на генерален секретар на федерацията. 

Гана е четирикратен шампион на Африка, но за последно това се е случило през 1982-а година. След това имат три загубени финала, два от които след дузпи.

Звездият миг на ганайците беше на Световното първенство през 2010-а година в Южна Африка, когато станаха едва третият африкански отбор, който достига до четвъртфинал.

Проблемите в управлението в последните години обаче нямат край, в това число и отстранен от държавата президент на федерацията през 2018-а година. /БТА