Американски заговор срещу себе си съзря президентът в оставка на ФИФА Сеп Блатер. Според него, точно действия отвъд Океана са причина първо за отстраняването му от президентския пост и второ за изхвърлянето му от футбола в следващите осем години. 

Точно федералните власти в САЩ започнаха разследването за корупция по висшите етажи на Световната футболна централа и от май насам са обвинили над 40 души. Сред тях е и самият Блатер. 

"Не искам да говоря за предателства, но ако бях дал Световното първенство през 2022 г. на САЩ, сега въобще нямаше да сме в тази зала и да обсъждаме случващото се", обяви Блатер. 

Той явно визира скандалния избор на Катар за домакин на финалите след шест години и половина. Всички останаха шокирани от избора на малката азиатска страна, която се пребори с Англия, САЩ и редица други големи кандидати за домакинството на форума. Част от обвиненията за корупция включват и този избор. 

Но конкретният повод за отстраняването на Блатер от футбола е плащането на 1.8 млн. евро на Мишел Платини през 2011 г. за работа, която е извършил между 1998 и 2002 г. И въпреки че е отстранен от поста си начело на ФИФА, той все още се смята, че е аут от организацията.

"Аз съм още президент и ще бъда такъв, докато не бъде избран мой заместник на конгреса на 26 февруари. И дотогава организацията, на която съм ръководител, се отнася с мен, като с брашнян чувал. И въпреки това, ФИФА още работи добре, защото ѝ посветих 41 години от живота си", сподели Блатер. 

Той потвърди информациите, че ще обжалва, като вече е подготвил жалбите и към трите възможни инстанции - Апелативната комисия на ФИФА, Спортния арбитражен съд в Лозана и граждански съд в Швейцария.