Едни от най-влиятелните фигури в световния футбол Сеп Блатер и Мишел Платини може и да бяха изхвърлени от футбола за следващите осем години, но все още имат шансове да се измъкнат. За целта те трябва да обжалват, което със сигурност ще се случи. 

Първата инстанция е свързана със самата ФИФА, чиято Етична комисия наложи санкциите върху тях заради конфликт на интереси. В едноседмичен срок двамата могат да обжалват пред Апелативния трибунал на Световната централа. 

Ако и той се произнесе срещу тях, последната им стъпка, свързана със спортните инстанции, е Арбитражният съд в Лозана, чието решение е финално. Но дори и той да не се произнесе благоприятно за тях, според "Би Би Си" и швейцарското издание "Блик", те могат да се обърнат към Гражданския съд в Швейцария. 

Така че битката за Платини и Блатер далеч не е приключила, но по всяка вероятност сроковете ще се окажат прекалено кратки и французинът няма да може да участва в изборите за президент на ФИФА, които са на 26 февруари догодина.

Крайният срок за получаване на разрешение за участие в тях е 26 януари, а ако е отстранен от футбола, 60-годишният трикратен кавалер на Златната топка няма да може да участва в конгреса.