Двама от най-влиятелните доскоро управници във футбола Сеп Блатер и Мишел Платини бяха наказани от Етичната комисия на ФИФА. Президентът на световната футболна централа в оставка, както и действащият президент на УЕФА получиха забрани да се занимават с футбол в следващите осем години. 

В края на миналата седмица те имаха изслушвания пред комисията по повод корупционен скандал от началото на века. Санкциите им влизат в сила веднага, като те нямат право да се занимават с нищо, свързано с този спорт. 

Това на практика слага край на кариерата на Сеп Блатер, който съвсем скоро ще навърши 80 години. Той е президент на ФИФА от 1998 г. и ще бъде сменен окончателно на конгреса на централата на 26 февруари догодина, когато ще се избере наследникът му. 

60-годишният Платини беше смятан за негов наследник на поста, но точно след като стана ясно, че се кандидатира, избухна скандалът, заради който и двамата са отстранени за дълго от футбола. 

Санкцията идва заради плащането на 1.8 млн. евро от швейцареца към французина през 2011 г., което не е по правилата на ФИФА. Парите са преведени за работа на Платини в периода 1998-2002 г., когато беше технически съветник на Блатер. 

И двамата твърдяха, че не са престъпили законите, защото изплащането на сумата било на базата на устна договорка и се били разбрали да има известно забавяне за това. Но Етичната комисия на ФИФА съзря конфликт на интереси в тази ситуация и наложи суровите наказания. През октомври те бяха отстранени временно за по 90 дни заради скандала, но сега наказанието им е окончателно.