Старши треньорът на АЕЛ Лимасол Ивайло Петев, както и цялата футболна общественост в Кипър чакат с нетърпение решението на федерацията на островната държава за решение на казуса с прекратения мач срещу АПОЕЛ Никозия. Близо 20 часа след инцидента, който накара главния арбитър да прекрати срещута АЕЛ – АПОЕЛ при резултат 0:0, все още няма яснота какво ще реши федерацията, което държи в шах двата тима.

Напрежението в срещата дойде от агитките на двата отбора, като най-тежко пострадаха двама оператори на телевизията, излъчваща двубоя, и резервата на АПОЕЛ Кака. Мачът бе прекратен в 52-ата минута и съдбата му не е ясна. Ако бъде присъдена служебна победа за АПОЕЛ, то тимът от Никозия ще стане и шампион на Кипър. Съществува вариант мачът да се доиграе или преиграе пред празни трибуни.

Какво се случва в деня след инцидента? Двата клуба и полицията изразиха своите позиции по случая.

Президентът на АЕЛ Андреас Софокъл обяви, че смята случилото се за провокация. „Ние сме сигурни на 1000%, че човекът, който хвърли бомбичката, не е свързан по никакъв начин с АЕЛ. Прекъсването на срещата беше провокация. Ако съдебния комитет направи АПОЕЛ шампион с решение извън футболния терен, то това ще отвори вратите на футболното хулиганство. Това ще даде възможност на всеки да отиде при публиката на противника и да хвърля предмети, от което да се облагодетества неговия отбор“, каза Софокъл.

В същото време от АЕЛ апелираха за съдействие всеки, който е видял извършителя на деянието. Ето какво се казва в официалното съобщение на АЕЛ: „Умоляваме всеки, който знае или е видял нещо и има някаква информация във връзка с инцидента, който се случи на вчерашния мач срещу АПОЕЛ да даде информация на членовете на УС на АЕЛ, фенклубовете на АЕЛ или полицията. Молим, ако знаете нещо, да ни уведомите незабавно или да ни дадете информация. Ние призоваваме всички да запазят спокойствие, а администрацията на АЕЛ ще се опита да защити интересите на нашия клуб и няма да позволи на никодо да ограби това, което може да спечелим на терена“, се казва в съобщението на тима на Ивайло Петев и Станислав Генчев.

От клуба уточниха, че предлагат награда от 5000 евро за всеки, който предостави информация, с която би била възможна идентификацията на виновниците.

В същото време говорителят на АПОЕЛ Никозия също изрази позицията на клуба. „Нашата позиция е, че всичко ще стане ясно в спортното правосъдие. Ние ще представим нашите аргументи по случая. Искаме да кажем, че Кака още в първия момент бе транспортиран до болницата заедно с един от нашите физиотерапевти. Той бе прегледан от лекар, който е бил на смяна. Оказана му е първа помощ и е препоръчано да мине ядрено-магнитен резонанс и да остане за 24-часово наблюдение“, обяви говорителя на АПОЕЛ Нектариос Петевинос.

Полицията в Кипър също излезе с официална позиция за инцидентите по време на мача. Ето какво се казва в съобщението:

„С футболно насилие, телесни повреди, кражби и злонамерени повреди бе белязана вчерашната футболна среща между отборите на АЕЛ и АПОЕЛ. Тя бе спряна в седмата минута на второто полувреме. По-конкретно няколко минути преди началото на двубоя от трибуната с фенове на АЕЛ бе хвърлена бомбичка, която нарани трима телевизионни техници, изпълняващи задълженията си. 50-годишен мъж е с травма на брадичката, 27-годишен мъж е със силна болка в ухото, а 38-годишен мъж е с драскотини по лицето. Двама от тях са транспортирани до болницата за първа помощ.

С началото на второто полувреме фенове на АПОЕЛ са нахлули в складовете и заведения разположени в южната част на стадиона, от където са откраднали бутилки с вода, безалкохолни и кафе, а след това те са използвани за хвърляне по терена. Стойността на откраднатите вещи все още се изчислява.

Веднага след това бе хвърлена бомбичка от трибуната на феновете на АЕЛ върху пейката на АПОЕЛ, което доведе до нараняване на футболист от отбора на гостите. Той бе транспортиран то болница в Лимасол, където му е оказана медецинска помощ и е останал там като предпазна мярка.

След това развитие съдията спря мача и се отправи към съблекалнята, където след това обяви, че прекратява срещата.

Полицейски служители са извършили оглед на стадиона и са събрани най-различни предмети, които ще бъдат използвани като доказателства. На трибуните за феновете на АПОЕЛ са причинени щети на тоалетните.

За идентифициране на нарушителите и събиране на доказателствата полицията ще се запознае с кадрите от видеонаблюдението на стадиона“, се казва в съобщението на полицията.