Уигън написа историческа история, след като победи Манчестър Сити с 1:0 във финала за Купата на Англия пред препълнения стадион „Уембли“. По този начин „латикс“ спечелиха първи трофей в историята си, докато Манчестър Сити остана без спечелено отличие през годината.

Уигън започна силно мача и през първото полувреме стоеше равностойно на Манчестър Сити. „Латикс“ дори изпуснаха няколко много добри възможности. Първото бе в 7-та минута, когато МакМанам бе изведен на чудесна позиция и стреля, но в страни от вратата на Джо Харт.

Манчестър Сити бе изключително близо до това да поведе в резултата в 28-та минута, когато Насри подаде към Тевес, който бе оставен непокрит в наказателното поле на Уигън и стреля опасно, но Джоел успя с крак да избие топката в корнер. Минута по-късно се откри нова възможност пред аржентинеца, който стреля опасно, но над напречната греда на вратата на Уигън.

ВИДЕО и СНИМКИ: Уигън написа история и шокира Ман Сити насред Уембли

източник: Reuters

„Латикс“ направиха много добра контраатака в 34-та минута, когато МакМанам се озова сам срещу Харт и стреля, но слабо, което позволи на футболист на Манчестър Сити да притича и да изчисти топката.

Самир Насри отправи опасен удар по посока на вратата на Уигън в 42-та минута, но ударът му бе отразен от Джоел.

ВИДЕО и СНИМКИ: Уигън написа история и шокира Ман Сити насред Уембли

източник: Reuters

През второто полувреме футболистите на Роберто Манчини контролираха повече ситуацията на терена, но направиха няколко много сериозни пропуска, които лишиха отбора от победата. В 50-та минута Тевес пусна много хубаво подаване към Агуеро, който отблизо стреля, но в страни от левия стълб на вратата на Уигън.

„Гражданите“ имаха претенции за дузпа в 59-та минута, когато Тевес пусна извеждащо подаване към Серхио Агуеро, който след съприкосновение с Пол Шарнер се строполи в наказателното поле на Уигън, но съдията не отсъди такава.

Манчестър Сити остана с човек по-малко, след като в 82-та минута Пабло Сабалета бе изгонен за втори жълт картон за професионално нарушение срещу МакМанаман.

ВИДЕО и СНИМКИ: Уигън написа история и шокира Ман Сити насред Уембли

източник: Reuters

Мачът отиваше към продължения, когато в 90-та минута Уигън отбеляза победното попадение. Шон Малоуни центрира от корнер в наказателното поле на Манчестър Сити, където Бен Уотсън засече топката с глава и я прати във вратата на Джо Харт.

В добавеното време на срещата играчите на Манчестър Сити така и не успяха да стигнат до изравнително попадение.

Така Уигън спечели първи трофей в клубната си история и си осигури участие в Лига Европа през следващия сезон, въпреки че отборът е заплашен от изпадане в Чемпиъншип.


Manchester City 1-0 Wigan Athletic by fasthighlights-2012