УЕФА отне 1,3 милиона евро от приходите на английските клубове от телевизионните права за Шампионската лига като санкция за насрочване на мачове от Висшата лига по време на двубоите от най-престижния клубен футболен турнир, предава АП.

Дисциплинарната комисия на УЕФА е наложила наказанието заради "мачове от английското първенство от сезон 2010/11 и 2011/12", които са съвпадали с Шампионската лига.

Сумата е предварително удържана и представлява 10 процента от плащанията на УЕФА към английската футболна асоциация за 2010/11.

Средствата ще бъдат разпределени между клубовете в други страни. Повечето от тях ще бъдат изразходвани за обучение на подрастващи. УЕФА обяви също, че е глобила английската футболна асоциация с 50 хиляди евро. Служители на централата няколко пъти са били предупредени да не насрочват мачове от първенството и купата в дните на срещите от Шампионската лига.

УЕФА заяви, че ще "създаде работна група, която ще включва представители на футболната асоциация, за да се избегне подобна ситуация в бъдеще".