Отборът на Челси записа важен успех в борбата си за челните позиции в английския футболен елит, след като „сините“ от Лондон надделяха с 2:0 над Тотнъм Хотспър в лондонското дерби от 23-ия кръг във Висшата лига. И двете попадения на „Стамфорд Бридж“ паднаха през второто полувреме, а особено очарователно бе това на Хаким Зиеш, след като мароканецът откри резултата с изящен удар в 48-ата минута. Това донесе импулс в играта на домакините, които удвоиха своя актив само шест по-късно Тиаго Силва удвои актива за Челси и на практика подпечата успеха за отбора, воден от Томас Тухел.

С оглед показаното в западен Лондон, то домакините заслужаваха повече успеха и напълно логично стигнаха до трите точки в дуела си с „шпорите“, които също реализираха попадение в срещата – чрез Хари Кейн, в края на първото полувреме, но английският нападател извърши нарушение срещу Тиаго Силва в хода на атаката и реферът отмени попадението му.

С победата Челси се доближи само на точка от втория Ливърпул (48) и има 47 точки, но пък мърсисайдци са с два мача пасив спрямо столичани. Тотнъм Хотспър пък остана седми с 36 точки, но отборът на Антонио Конте има да наваксва много мачове, за да се изравни с останалите отбори и „шпорите“ имат реален шанс да се установят в Топ 4 след изиграването им, но само ако стигнат до положителни резултати в тях.

Gulliver/GettyImages
93 снимки

Челси - Тотнъм Хотспър

източник: sofascore.com


Томас Тухел направи две промени от равенството – 1:1, срещу Брайтън във вторник. Маланг Сар влезе в триото от централни бранители, а Матео Ковачич започна като титуляр, докато на пейката останаха Маркос Алонсо и Н'Голо Канте.

След героичния успех в сряда срещу Лестър Сити, Стивън Бергвайн започна от първата минута на „Стамфорд Бридж“ за гостите за първи път от 29-и август и за първи път при Конте. Нидерландецът бе една от четирите промени в състава на „шпорите“ за неделното лондонско дерби. Ерик Дайър, Мат Дохърти и Райън Сесеньон стартираха от първата минута, докато Серхио Регилон, Емерсон Роял, Оливер Скип и Лукас Моура останаха на пейката за гостите.

"Сините" започнаха доста по-настъпателно срещата, а в рамките на четири минути на два пъти можеха да затруднят стража на Тотнъм - Юго Лорис, ала капитанът на "шпорите" не трябваше да прави спасявания след ударите на Зиеш и Хъдсън-Одой. Първият случай, в който Кепа Арисабалага трябваше да прави спасяване дойде в 14-ата минута след далечен удар на Хари Уинкс, но испанският вратар се справи с тази ситуация. 

В 18-ата минута Мат Дохърти извърши глупаво нарушение при единоборство с Маланг Сар. Ирландският халфбек избута с ръката си бранителя на Челси в гръб, след като нямаше никаква опция да играе с кълбото, а освен това, настъпи ужасно защитникът по левия глезен. Ситуацията бе преразгледана, но бранителят на "шпорите" причудливо остана на терена в западен Лондон.

Темпото на "Стамфорд Бридж" поспадна, а двата отбора опитваха да поразяват грешки от съперника, за да организират бързи контраатаки. Въпреки това, Челси изглеждаше по-настоятелният отбор спрямо игровите си действия при домакинството си, но "сините" така и така не успяваха да поразят вратата на Лорис, а за френския капитан не се и налагаше да прави някакви сериозни намеси. В 38-ата минута пък Райън Сесеньон беше намерен в изгодна позиция отляво по нападението на "шпорите", но ударът му бе безнадеждно неточен. Минута по-късно Тотнъм реализира попадение чрез Хари Кейн реализира попадение, но то бе отменено, след като английският нападател избута Тиаго Силва преди да завърши подаването от Бергвайн, а реферът отмени гола. 

В последната минута от първата част Тиаго Силва стреля с глава след ъглов удар, но отново неточно. Срещата през второто полувреме започна с леко забавяне поради проблем с мрежата на вратата, на която щеше да пази Кепа през втората част. В 47-ата минута пък Челси излезе напред в резултата след фантастичен гол от Хаким Зиеш. Домакините организираха страхотна атака отляво чрез Хъдсън-Одой. Той видя вдясно мароканецът Хаким Зиеш, който прати топката с изключителна класа във вратата, пазена от Юго Лорис - 1:0 за домакините.

Секунди по-късно Челси можеше да нанесе двоен удар по амбициите на "шпорите", но този път ударът на Зиеш бе отразен от Лорис. В 55-ата минута домакините използваха положителната енергия, която набраха, и вкараха втори гол. Мейсън Маунт центрира от свободен удар в наказателното поле на гостите, а Тиаго Силва се пребори с Бен Дейвис и Давинсон Санчес, за да завърши с глава отблизо - 2:0.

Тотнъм реагира мигновенно и гостите организираха атака, след като Хари Кейн свали топката с глава към Хари Кейн за Бергвайн, но ударът му от въздуха бе спасен от Кепа. Четири преди края на редовното време Кепа Арисабалага направи страхотна намеса, предотвратявайки гол за "шпорите". Хари Кейн стреля с глава след ъглов удар, а испанецът боксира встрани, но нарани един от пръстите си в гредата, след което получи медицинска помощ.

До края на срещата опасностите липсваха, а Тотнъм не успя да върне поне един гол и победата остана за Челси.


FT / ЧЕЛСИ – ТОТНЪМ ХОТСПЪР 2:0

1:0 Хаким Зиеш (47)

2:0 Тиаго Силва (55)

СТАРТОВИТЕ СЪСТАВИ:

Челси: Кепа Арисабалага, Антонио Рюдигер, Тиаго Силва, Маланг Сар, Сесар Аспиликуета, Жоржиньо, Матео Ковачич, Калъм Хъдсън-Одой, мейсън Маунт, Хаким Зиеш, Ромелу Лукаку

Мениджър: Томас Тухел

Тотнъм: Юго Лорис, Мат Дохърти, Джафет Танганга, Ерик Дайър, Давинсон Санчес, Бен Дейвис, Хари Уинкс, Пиер-Емил Хойбьерг, Стивън Бергвайн, Райън Сесеньон, Хари Кейн

Мениджър: Антонио Конте