Отборът на Челси се класира за полуфиналите на Кепитъл Уан Къп, отстранявайки от четвъртфиналите един от лидерите в Чемпиъншип Дарби Каунти. На стадион „АйПро”, възпитаниците на мениджъра Жозе Моуриньо се наложиха с 3:1, а головете за победителите отбелязаха Еден Азар, Филипе Луис и Андре Шурле. Точен за домакините, които доиграха мача и в числено намален състав, бе Крейг Брайсън. Челси плати и свидни жертви за успеха си, като Курт Зума и Дидие Дрогба получиха неприятни контузии и бяха принудително заменени.

Мачът започна много добре за домакините, които не позволиха на именития си съперник да упражни очаквания натиск в началото на среща. В първите минути играта бе равностойна, като тя се водеше предимно в центъра на терена. Футболистите на двата тима трудно стигаха до опасности пред противниковите врати, но гостите от Челси успяха да вземат преднина в 22-ата минута.

Първият гол в срещата дойде не и без помощта на отбраната на домакините, която сгреши фатално при опита си да изнесе топката. Бранителят Ричард Киох се опита да подаде на свой съотборник, но пасът му бе пресечен от Сеск Фабрегас, който веднага подаде към Еден Азар, а белгиецът напредна и с удар от около 11 метра прати топката в десния ъгъл на вратата за 1:0.

Голът смути леко играта на домакините, а от своя страна гостите от Лондон започнаха да гледат по-често към вратата на Дарби Каунти.

Домакините показаха зъби в заключителните минути на първата част, когато успяха да стигнат до няколко корнера пред Петър Чех и да внесат напрежение в наказателното поле на „сините”. Гостите обаче действаха хладнокръвно и продотвратиха опасностите.

Малко преди изтичането на редовното време на първата част защитникът на Челси Курт Зума получи тежка травма в главата и трябваше да напусне принудително теренът. Бранителят бе ударен неволно от своя съотборник Петър Чех при опита на двамата да изчистят една центрирана от корнер топка. Зума имаше нужда от продължителна медицинска помощ, като дори останаха съмнения, че за момент футболистът е глътнал езика си. В крайна сметка той бе заменен от Бранислав Иванович, а първата част бе удължена с повече от пет минути.

Второто полувреме започна с по-добра игра от страна на „овните”, които в 51-ата минута отрпавиха и първия си удар към вратата на Челси. След отличен пробив по дясното крило на Джони Ръсел, топката бе подадена към Ул Хюз, който бе оставен абсолютно непокрит в наказателното поле на гостите, но силният му удар бе избит от Джон Оби Микел, който бе заел позиция непосредствено пред Петър Чех.

В 56-ата минута обаче възпитаниците на мениджъра на Жозе Моуриньо решиха всичко в своя полза. Филипе Луис изпълни по прекасен начин пряк свободен удар отдясно, пращайки топката над стената и право в целта за 2:0.

Тимът на Дарби все пак показа характер и успя да върне едно от попаденията. То дойде след грешка в отбраната на Челси, когато защитник не успя да изчисти добре топката, което позволи на домакините да организират бърза атака. Крейг Брайсън бе точен с удар от близо 22 метра, фронтално срещу вратата на Чех. Преди да влезе в мрежата, топката се отклони в десния страничен стълб.

В 78-ата минута Джейк Бъксън остави своите с човек по-малко на терена, след като получи директен червен картон, след като спря непозволено отксъващия се сам срещу вратаря Лоик Реми.

Малко след червения картон за домакините, Челси оплете кошницата си вкарвайки трети гол чрез Андре Шурле. 

В другия четвъртфинал от днес Шефийлд Юнайтед отстрани елитния Саутхемптън, побеждавайки го с минималното 1:0.