Арсенал се върна на пътя на победите и повали коравия Борнемут с 2:1 на „Виталити Стейдиъм“ в среща от 13-ия кръг на Висшата лига. След този успех момчетата на Унай Емери спряха серията си от три поредни равенства в шампионата, а тимът не познава загубата вече в 17 поредни двубоя във всички турнири.

Успехът остави Арсенал 5-ти с 27 т., но пък го доближи до 4-ия Челси (28 т.) само на точка. За Борнемут свличането продължава и, въпреки силния старт, отборът на Еди Хoу е 8-ми (20 т.) след три поредни загуби във Висшата лига.

Борнемут Арсенал

източник: Gulliver/GettyImages

Победата за тима от Северен Лондон дойде в средата на втората част след попадение на габонеца Пиер-Емерик Обамеянг, който с 8-ия си гол от началото на сезона (наравно с лидера Серхио Агуеро) завърши прекрасно една контраатака на съотборниците си.

През първата част двата тима си размениха по едно попадение – в 30-ата минута Джеферсон Лерма си отбелеза автогол и даде преднина на гостите. В добавеното време на първата част Джошуа Кинг (47') изравни, но това не беше достатъчно за тима му да вземе нещо от двубоя.

Изненадващо за гостите Месут Йозил остана на резервнаата скамейка и дори не се появи на терена, докато Александър Лаказет не попадна в групата поради лека травма. На мястото на германеца в титулярния състав застана Хенрик Мхитарян. 

Срещата започна на високо темпо. Още в 7-ата минута домакините стигнаха до гол чрез Дейвид Брукс, но той бе отмене поради засада. Само 120 секунди по-късно "артилеристите" стигнаха до първото си чисто положение, след като хубав удар Лукас Торейра срещна гредата.

Борнемут Арсенал

източник: Gulliver/GettyImages

В 23-ата минута Борнемут не успя да изчисти едно подаване от корнер, което стигна до Обамеянг, но той не се възползва от ситуацията и не успя да отправи удар по топката.

В 30-ата минута Арсенал поведе на Борнемут. Акция отдясно прати топката към Сеад Колашинац, който опита да намери Алекс Айови в наказателното поле на съперника. Там обаче халфът на Борнемут Джеферсон Лерма искаше да изчисти, но си заби свиреп автогол и матира Бегович за 1:0 в полза на гостите.

В добавеното време контраигра на Борнемут изведе Бррукс на отлична позиция за удар. Той обаче реши да комбинира с непокрития Джошуа Кинг, който с прецизен удар по диагонал в горния десен ъгъл изравни.

След почивката Арсенал опита да притисне съперника си. При първата Обамеянг не успя да завърши след подаване на Мхитарян. Нападателят обаче се реваншира в 67-ата минута, когато изведе гостите напред в резултата. Мощна контратака в предни позиции позволи на Айвои пусна към навлезлия в наказателното поле Колашинац. Той не се поколеба и с успореден пас намери Обамеянг. Габонецът свърши работата си и на празна врата даде аванс на своя тим.

В 84-ата минута Лерма можеше да донесе трите точки на Борнемут, но ударът му от над 25 метра уцели десния страничен стълб зад Лено. До края Арсенал се прибра в своята половина, за да брани аванса си и за своя радост успя.

Борнемут Арсенал

източник: Gulliver/GettyImages

Борнемут - Арсенал 1:2

0:1 Джеферсон Лерма (автогол) 30'

1:1 Джошуа Кинг 47‘

1:2 Пиер-Емерик Обамеянг 67‘

Състави на двата отбора:

Борнемут: Асмир Бегович, Саймън Франсис, Стив Кук, Нейтън Аке, Чарли Даниелс, Дейвид Брукс (Джуниър Станислас 73‘), Дан Гослинг (Люис Кук 73‘), Джеферсон Лерма, Райън Фрейзър, Калъм Уилсън, Джошуа Кинг

Треньор: Еди Хоу

Арсенал: Бернд Лено, Шкодран, Мустафи, Сократис Папастатопулос, Роб Холдинг, Ектор Бейерин, Лукас Торейра (Матео Гендузи 79‘), Гранит Джака, Сеад Колашинач, Хенрик Мхитарян, Алекс Айови (Аарън Рамзи 82‘), Пиер-Емерик Обамеянг

Треньор: Унай Емери

Главен съдия: Крейг Поусън

Стадион: "Виталити Стейдиъм"