Унай Емери се чувства комфортно на "Емирейтс". 47-годишният специалист от Ондарибия пое Арсенал след оттеглянето на великия Арсен Венгер (след 22 години начело на клуба), но свежият бискайски полъх изглежда налице.

В последните години Арсенал безспорно изживя сиви времена. Емери има тежката задача да внесе живец и страст в клуба. И изглежда до момента му се получава.

Арсенал губеше с 0:1 от кандидат-шампиона Ливърпул в последния си мач от шампионата, но намери сили в себе си, изравни и взе точка на един от най-силните тимове в Европа в последната година. Това задържа "топчиите" в близост до Топ 4 и вдъхна вяра на феновете, че бъдещето е в техни ръце.

Емери взе петима след идването си през лятото - Бернд Лено, Сократис, Лукас Торейра, Матео Гендузи и Стефан Лихщайнер. Увереността на останалите играчи също е различна. Дефанзивно Арсенал изглежда стабилен. Ефективността в атака също е видима - 24 гола в последните 10 мача. 

Арсенал е записал и 12 победи в 14 мача (плюс две равенства), което показва характер и постоянство - елементи, които напълно липсваха във вените на клуба в последните години.

Да, лондончани започнаха с две загуби - от Манчестър Сити (0:2) и Челси (2:3), но в онези първи дни Емери все още напипваше почвата във Висшата лига, а и Арсенал се адаптираше към идеите за позиционния и интензивен футбол на новия наставник.

Комбинациите в средата на терена и бързото преливане в предни позиции видимо работят. Лукас Торейра се оказа един от най-важните хора в средата на терена, Месут Йозил изглежда в настроение, а дуото Лаказет - Обамеянг е пристрастено към вратата на съперника.

Пред Арсенал сякаш предстоят добри дни. Близкото минало е останало просто затормозяващ спомен, който обаче може да бъде заличен. Унай Емери знае рецептата.