Унай Емери промени хода на развитието на Арсенал в последните месеци. Баскът имаше тежката задача да вдигне на крак клуба след 22-годишния престой на Арсен Венгер, който в своя край изглеждаше амортизирал и заторомозил фенове и футболисти.

От началото на новия сезон лондончани обаче имат друго лице и това се дължи най-вече на свежия полъх, който внесе Емери в съблекалнята.

След две загуби на старта - от Сити (0:2) и Челси (2:3), тимът влезе в серия от 16 поредни мача без поражение. През лятото в тима дойдоха момчета като Лукас Торейра, Матео Гендузи, Стефан Лихщайнер, Сократис Папастатопулос и Бернд Лено, които видимо вдигнаха класата на терена.

Арсенал обаче сякаш се нуждае от още малко подобрения, за да има по-големи амбиции.  "Mirror" подреди класация на петима играчи, които през януари биха могли да подсилят лондонския клуб:

Унай Емери промени лицето на Арсенал

Евер Банега
 
Емери и Банега работиха две години в Севиля между 2014 и 2016 г. и се познават отлично. Халфът на андалусийци вече има богат опит по терените в Европа, след като премина през отбори като Валенсия, Атлетико Мадрид и Интер. Той е на 30 години, но уменията му да задържа топката в средата на терена и да запазва хладнокръвие във възлови мигове могат да се окажат решаващи. 

Банега е играч, който може да замени напускащия в края на сезона Аарън Рамзи в средата на терена. Емери иска състезател, който да пресира в предни позиции, но и също да се връща назад, за да уплътнява зоната пред защитата. 

Евер Банега

източник: Gulliver/Getty Images

Пабло Форнайс

22-годишният халф на Виляреал прави силни игри на "Естадио Ла Серамика". Той е по-млад от Банега и има откупуваща клауза от едва 18 млн. паунда. Медиите в Испания вече информираха, че Арсенал следи ситуацията около младежа.

Форнайс е работяга, който може да бележи голове и е незаменим в разбиването на играта на съперника.

Пабло Форналс

източник: Gulliver/Getty Images

Алберто Морено

Арсенал все още търси стабилен ляв бек, а Алберто Морено може да се окаже решението. Испанецът не изживява най-добрите си дни на "Анфийлд". До момента е изиграл едва един мач от началото на сезона, губейки напълно конкуренцията с младия Анди Робъртсън. 

Това е още един играч, който е познат на Емери от годините му в Севиля. Морено е ляв бек, който обича да напуска зоната си и да се впуска в предни позиции. Колебанията му в защита са ясни на всички. В края на сезона той ще бъде свободен агент, тъй като договорът му с Ливърпул изтича.

Юрген Клоп и Алберто Морено

източник: Gulliver/Getty Images

Усман Дембеле

Може би най-полемичният играч в настоящия пейзаж в европейския футбол. Непрекъснатите му гафове извън терена правят над 100-милионната покупка на Барса потенциален пътник през януари или юни.

Заговори се за интерес към него от Арсенал, но цената не е никак малка - 85 млн. паунда за младия французин. Качествата му са неоспорими, но поведението му извън терена до момента изгражда нерентабилния му образ.

Още преди да отиде в Барселона Венгер имаше желание да привлече своя сънародник, но нещата не се получиха.

Усман Дембеле

източник: Gulliver/GettyImages

Кристиан Павон 

22-годишният суперталант на Бока Хуниорс привлече вниманието към себе си след силните си изяви в последно време. Той помогна на тима да се класира за финала на Копа Либертадорес и като цяло е важна част в гранда от Буенос Айрес. След контузията на Дани Уелбек, "артилеристите" безспорно имат нужда от креативен човек в предни позиции.

Историята показва, че латиноамериканските играчи трудно се нагаждат към враждебната атмосфера на Висшата лига, но Павон е типът футболист, който се харесва на Емери - техничен, раздвижен, разнообразен.

Кристиан Павон (Бока Хуниорс)  Няма фен на Бока, който да не страда от контузията, която връхлетя бързоногото крило в първия мач от финала за Копа Либертадорес. Самият Павон напусна игра облян в сълзи, защото знае каква отговорност тегнеше на плещите му. 22-годишният играч е звездата на аржентинския гранд, който през 2014 година за малко над 1 милион евро. Сега всички очакват Бока да осребри в пълен размер откупната клауза в договора на младока  44,5 милиона евро. В Аржентина бокенсес са колос от нечуван размер, ала просто не могат да се съревновават с европейските грандове по отношение равнището на футбола и финансовата мощ. Много е вероятно Павон да пренесе магията си на Стария континент още през лятото на 2019-а.

източник: Gulliver/Getty Images