Арсенал записа една от редките си победи като гост този сезон, като се справи с Кристъл Палас на неговия "Селхърст Парк" в последното лондонско дерби за 2017 г. и надделя трудно с 3:2. Големият герой за "артилеристите" се оказа за кой ли път Алексис Санчес. 

Той наниза второто и третото попадение за отбора си, малко след като Андрос Таунсънд беше изравнил за "орлите" и им беше вдъхнал надежда. Иначе единственото попадение преди почивката беше дело на Шкодран Мустафи, като при него останаха съмнения за засада. В края само Джеймс Томкинс оформи крайното 2:3, но за повече тимът му нямаше време.  

Този двубой беше исторически за мениджъра на "топчиите" Арсен Венгер, за когото това беше 810-и мач в Премиършип. Така той изравни сър Алекс Фъргюсън по брой на мачовете в най-високото ниво на Англия и ще го задмине навръх рождения ден на шотландеца в неделя срещу Уест Бромич. 

Мачът започна равностойно, като в първите минути инициативата беше леко в полза на домакините. Пред тях се откри и първият реален шанс в мача, но ударът на Йоан Кабай четвърт час след началото не намери целта. 

Постепенно обаче "артилеристите" наложиха мощно превъзходство и напълно овладяха инициативата. Последваха интересни ситуации и в тяхна полза, но първо удар на Гранит Джака беше спасен от Хулиан Сперони, а после такъв и на Александър Лаказет. 

Французинът беше в основата на откриването на резултата в 25-та минута. Тогава негов удар от малък ъгъл беше избит от Сперони, но топката отиде право на крака на непокрития на дясната греда Шкодран Мустафи и той прониза мрежата за 1:0. В тази ситуация обаче останаха съмнения за засада, която беше с милиметри и изключително тънка. 

До почивката "артилеристите" можеха да убият съперника си, но направиха невероятни пропуски. Първият от тях беше на Месут Йозил в 30-та минута, когато беше изведен сам срещу вратаря, но ударът му беше избит от него в корнер. 

Пет минути след това опасен удар на Александър Лаказет прелетя встрани от вратата, а до почивката Сперони изби и невероятен удар на Гранит Джака. В крайна сметка почивката дойде само с гол аванс на гостите. 

И скоро след подновяването на играта те съжаляваха горчиво, че не доубиха съперника си. В 49-та минута резултатът вече беше равен. Тогава Вилфрид Заха проби страхотно по десния фланг и от аутлинията върна топката за непокрития на точката на дузпата Андрос Таунсенд. Бившият играч на Тотнъм с перфектен шут преодоля Петър Чех за 1:1. 

На свой ред това даде импулс за Палас, но защитата на "топчиите" някак се справи. И когато изглеждаше, че момчетата на Рой Ходжсън са по-близо до пълния обрат, последва удар от Алексис Санчес. В 62-та минута Лаказет му подаде на близка дистанция отляво в наказателното поле и той с мощен шут препарира Сперони за 2:1. 

Само четири по-късно бившият ас на Барселона нанесе нов съкрушителен удар на съперника. Тогава в основата на всичко беше Джак Уилшър, който пусна по конец 30-метров пас на съотборника си и го намери зад защитата. Санчес не чака покана и с прецизен удар до лявата греда технично направи 3:1. 

Това попадение обаче не сломи Палас. Момчетата на Ходжсън се вдигнаха на бесен финален щурм и само чудото спаси Арсенал в някои ситуации. Но и "топчиите" имаха своите шансове, като например Ектор Бейерин в 82-та минута стреля опасно, но Сперони беше на висота и изби. 

Още в следващата атака "орлите" можеха да върнат по-рано интригата. Вилфрид Заха беше оставен да стреля с глава от невероятна позиция, но така и не намери очертанията на вратата и пропиля страхотен шанс за тима си. 

Малко след това Бакари Сако и Андрос Таунсенд пропуснаха още хубави ситуации за тима си, преди да дойде попадението на надеждата. То падна в 89-та минута, когато Джеймс Томкинс се разписа с глава след корнер. 

Последва масиран натиск от Палас в продължението, но пълна драма с изравнителен гол в края нямаше и Арсенал зарадва Венгер с трите точки. Така "топчиите" имат вече 37 в актива си, с колкото е и Тотнъм след 20 кръга. Кристъл Палас е с 18 точки, на една над чертата на изпадащите.