Отборът на Ливърпул се класира за четвъртфиналите на турнира за Купата на Футболната асоциация в Англия, след като победи Норич с 2:1 на „Анфийлд”.

Така „червените” записаха единадесета поредна победа във всички турнири и намериха място в този етап от турнира за първи път под ръководството на Юрген Клоп.

Само преди три дни Ливърпул спечели Карабао къп за девети рекорден път, побеждавайки във финала на надпреварата Челси след изпълнения на дузпи.

Днес германският специалист заложи на доста експериментален състав, залагайки предимно на резерви. Клоп направи цели десет промени в сравнение с финала на „Уембли”, като единствено капитанът Джордан Хендерсън запази мястото в състава си.

И двата гола за Ливърпул на „Анфийлд” реализира Такуми Минамино, а голът на утехата за Норич бе дело на Лукас Руп четвърт час преди края на редовното време.

Gulliver/GettyImages
30 снимки

Очаквано двубоят на „Анфийлд” започна с домакински натиск, въпреки че в състава на „червените” преобладаваха предимно футболисти, които по-рядко попаднат в сметките на Юрген Клоп.

Първата добра възможност за гол в срещата дойде в 9-ата минута, когато Къртис Джоунс имаше възможност да открие резултата, но късметът не бе на негова страна и топката срещна гредата.

Отговорът на Норич дойде след четвърт час игра, когато голмайсторът на тима Теему Пуки излезе на много добра позиция, но ударът му не намери целта и топката излезе в аут.

По-добрата игра на домакините все пак даде резултат след двадесет и седем минути игра. След атака многоходова атака, започната от Такуми Минамино, самият той успя да я завърши след асистенция на Дивок Ориги. Цимикас центрира в наказателното поле отляво, Ориги успя да овладее, а след това и да намери Минамино зад гърба си. Японецът пое и стреля за 1:0.

Единадесет минути по-късно, отново японският национал бе в прегръдките на своите. Този път след центриране от ъглов удар, защитник на Норич не успя да изчисти добре с глава и топката попадна в непокрития Минамино. Японецът овладя и необезпокояван от никого успя да насочи топката в сглобката на вратата – 2:0.

През второто полувреме футболистите на Ливърпул определено свалиха гарда и позволиха на своя противник да стигне до няколко добри положения пред Алисон Бекер.

При едно от тях в 76-ата минута гостите реализираха чрез Лукас Руп, с което върнаха надеждите си за нещо повече от сблъсъка. Руп успя да преодолее стража стража на домакините, след като бе изведен през центъра на отбраната на „червените”. Пет минути преди края на редовното време, влезлият като резерва Джонатан Роу имаше отлична възможност да отбележи и да вкара мача в продължения, но Аисон показа класа и успя да отрази.

В крайна сметка до изненади не се стигна и Ливърпул продължи към следващия етап на надпреварата.

FT ЛИВЪРПУЛ – НОРИЧ 2:1

1:0 Минамино 27'

2:0 Минамино 38'

2:1 Руп 77'

ФА Къп, 5-и кръг

Ливърпул: Алисон, Милнър, Конате, Гомес, Цимикас, Хендерсон, Окслейд-Чембърлейн, Джоунс, Минамино, Жота, Ориги

Мениджър: Юрген Клоп

Норич: Крул, Гианулис, Гибсън, Цимерман, Байръм, Лес-Мелу,  Норман, Руп, Рашица, Пуки, Плачета

Мениджър: Дийн Смит