Отборът на Арсенал записа втора поредна победа във Висшата лига. След успеха в дербито с Челси в миналия кръг с 3:1, днес момчетата на Микел Артета се наложиха с далеч по-скромното 1:0 при визитата си на Брайтън. Гола за успеха на „артилеристите” реализира Александър Лаказет през втората част, който се разписа само десет секунди, след като се появи на терена като резерва.

След успеха си днес Арсенал събра актив от 20 точки и заема 13-ата позиция във временното класиране. Брайтън пък продължава със слабото представяне у дома и вече е 16-ти със само 13 точки в актива си.

Gulliver/GettyImages
36 снимки

След лекия териториален превес за гостите в началните минути, постепенно футболистите на Брайтън изравниха играта и на свой ред започнаха да гледат по-често към вратата на своя противник. Домакините стигнаха до два корнера пред Бернд Лено, които обаче не застрашиха стража на лондончани.

В 27-ата минута пред Арсенал се разкри страхотна възможност. Гостите стигнаха до пряк свободен  удар на границата на наказателното поле на Брайтън Гранит Джака стреля директно от фала, но прати коженото кълбо над напречната греда. Това бе и първият удар за „артилеристите” към вратата Брайтън.  

Десет минути преди почивката МакАлистър имаше възможност да порази целта, след като се възползва от грешка на Елнени, но ударът му мина встрани от вратата. Само две минути по-късно Джханбакш бе оставен абсолютно сам в наказателното поле и стреля силно, но Бернд Лено показа класа и спаси силния шут.

Пет минути след подновяването на играта, Арсенал пропиля страхотна възможност. След добра контраатака по левия фланг, топката бе центрирана във вратарското поле, където Обамеянг я засече с едно докосване. Като по чудо обаче, вратарят на домакините инстинктивно постави крак и спаси, избивайки в корнер.  

Още в следващата си атака Арсенал отново успя да застраши Роберт вратата на Брайтън, но този път Мартинели, не успя да отправи точен удар и прати топката в аут.

Арсенал  успя да нанесе своя удар в 66-ата минута, когато резервата Александър Лаказет успя да се разпише. Той се появи на терена само десет секунди по-рано, заменяйки Габриел Мартинели.

Сака направи страхотен пробив по дясното крило, стигна до наказателното поле и намери  Лаказет, който бе оставен абсолютно сам в пеналта. Нападателят обработи топката и стреля много технично в близкия ъгъл за 1:0.

В минутите до края на мача домакините така и не успяха да отговорят на предизвикателството и да спечелят поне точката в мача.

С играта си и точковия актив до този момент във Висшата лига, домакините показаха, че определено ще бъдат един от тимовете, който ще се бори за оцеляването си в Премиършип.

FT / БРАЙТЪН – АРСЕНАЛ 0:1

0:1 Лаказет 66'

Стадион:  „Амекс”

Рефер: Мартин Аткинсън

Брайтън: Санчес, Уебстър, Дънк, Бърн. Велтман, Бисума, Прьопер, Бернардо, Грос, МакАлистър, Джханбакш

Мениджър: Греъм Потър

Арсенал: Лено, Бейерин, Холдинг, Мари, Тиърни, Елнени, Джака, Сака, Смит Роу, Мартинели, Обамеянг

Мениджър: Микел Артета