Мениджърът на Манчестър Сити Хосеп Гуардиола по интересен начин обясни, че не планира дълголетна треньорска кариера. Той използва за отправна точка днешния шампионатен двубой срещу Кристъл Палас, чийто наставник Рой Ходжсън е на достолепната възраст от 71 години.

Срещата на „гражданите” идва 2 часа преди голямото дерби от 34-ия кръг между Ливърпул и Челси, затова победа при гостуването в Лондон е задължителна за манчестърци.  Именно Палас  е един от четирите отбора дотук през сезона, които успяха да нанесат загуба на шампиона – 2:3 на „Етихад” точно преди Коледа. Малко по-късно пък Ходжсън стана официално най-възрастният наставник, ръководил тим във Висшата лига на Англия.

„В моя случай това не би било възможно. Няма начин. Рой Ходжсън обича треньорството и това е невероятно. Когато той продължава дори и сега, това се дължи на неговата страст”, заяви 48-годишният Гуардиола.

„Аз самият съм любопитен и искам да се занимавам и с друго преди да умра. Обожавам работата си, но винаги съм настроен към нещо различно. Да не забравяме и моето семейство. Треньор на 71? В никакъв случай! Необходима е специална енергия и мисля, че 71 години – с изключение на Рой – е непосилна възраст за всички други.”

„Не си правя планове, защото научих, че животът в голяма степен е предрешен. Ще се занимавам и с друго. Любопитен съм да видя какво, няма да прекарам целия си живот на пейката. Десетте ми сезона дотук бяха стресиращи, изискващи, невероятни. И в мечтите си не съм очаквал да се представя толкова добре. Имам още няколко години пред себе си. Искам да изпитам и нещо друго, но няма да чакам до 71”, добави Гуардиола.