Тотнъм Хотспър допусна трета поредна загуба във Висшата лига, след като отстъпи с 1:2 в страхотен сблъсък от 13-ия кръг на английската Висша лига. Джовани Ло Селсо откри в 22-ата, а в седмата минута на добавеното време на първата част Пау Торес изравни. Оли Уоткинс пък донесе пълния обрат и победата за гостите в 61-ата минута.

Снимки: Gulliver/GettyImages
95 снимки

Съвсем спокойно можем да кажем, че това бе един от най-аткрактивните и зрелищни мачове от началото на сезона в английския елит. Двата отбора се "захапаха" още от първата минута и създадоха купища положения пред двете врати. В хода на двубоя станахме свидетели на много пропуски, общо четири отменени гола (три за лондончани и един за гостите) и по една греда за двата тима. В крайна сметка възпитаниците на Унай Емери се оказаха по-зрелия отбор в края и стигнаха до успеха.

По този начин Астън Вила се намести на четвъртото място, като измести оттам именно Тотнъм и вече има 28 точки, с колкото е още и Ливърпул. "Шпорите" пък записаха трета поредна загуба и паднаха до петата позиция с 26 пункта. За лондончани предстои нов тежък двубой - гостуване на шампиона Манчестър Сити, а бирмингамци първо приема Легия Варшава в Лигата на конференциите, а след това гоства на Борнемут в шампионата.

Снимки: БТА / BTA
56 снимки


Мениджърът на Тотнъм - Анге Постекоглу, имаше доста кадрови проблеми преди този сблъсък, като Джеймс Мадисън, Мики ван де Вен, Иван Перишич, Ричарлисон, Папе Сар и Манор Соломон бяха аут поради различни травми, а Кристиан Ромеро и Ив Бисума изтърпяваха наказания. На вратата бе Гулиелмо Викари, а в защитата стартираха Педро Поро, Емерсон Роял, Бен Дейвис и Дестини Удоджи. В центъра първи старт записаха Родриго Бентанкур и Джовани Ло Селсо. По крилата действаха Бренан Джонсън и Браян Хил, който също стартира за първи път този сезон от началото, а Деян Кулушевски беше поставен зад капитана Хюн-мин Сон, който водеше атаката.

Наставникът на Астън Вила - Унай Емери, направи една промяна сред своите титуляри, като Диего Карлос зае мястото на Юри Тилеманс. Вратар бе Емилано Мартинес, а защитата пред него бе оформена от Люка Дин, Пау Торес, Диего Карлос и Езри Конса. В халфовата линия действаха капитанът Джон МакГин, Дъглас Луис, Бубакар Камар и Мати Кеш. Оли Уоткинс и Муса Диаби пък водеха атаката на отбора.

КЛАСИРАНЕ ВЪВ ВИСШАТА ЛИГА / ПРОГРАМА / РЕЗУЛТАТИ

Тотнъм Хотспър Астън Вила

източник: Sofascore.com


Срещата стартира вихрено и още в  третата минута Тотнъм можеше да поведе в резултата, когато Педро Поро изведе с отличен дълъг пас зад защитата на гостите Бренан Джонсън, който овлдя с левия крак и след това стреля с десния в наказателното поле останал сам срещу Емилиано Мартинес, но над вратата.

Още преди да е изтекла същата минута домакините направиха още един голям пропуск. Родриго Бентанкур комбинира с капитана Хюн-мин Сон, който с едно докосване отигра за Деян Кулушевски, който нахлу в наказателното поле, финтира Диого Карлос и стреля към вратата, но топката се отби от дясната греда на Мартинес. След това Джонсън стигна до кълбото и шутира от малък ъгъл, но Пау Торес успя да го блокира.

В петата минута и Астън Вила пропусна страхотен шанс за попадение. Люка Дин центрира от свободен удар на левия фланг, а на втора греда Торес изпревари Дестини Удоджи и стреля от чудесна позиция с глава, но топката премина на сантиметри от дясната греда на Гулиелмо Викарио.

Пропилените възможности продължиха и две минути по-късно Тотнъм отново не успя да открие резултата. Джовани Ло Селсо комбинира с Деян Кулушевски, който много хитро с пета изведе Браян Хил отляво в наказателното поле, а испанецът стреля силно, но Мартинес изби. Последва добавка на Поро с глава, но над вратата.

В 13-ата минута Тотнъм направи пореден пропуск чрез Сон. Топката бе отнета в центъра, Бренън Джонсън проби отдясно и центрира към напълно свободния южнокореец около точката за дузпа, но капитанът на лондончани стреля над вратата. В крайна сметка обаче бе отсъдена и засада.

Две минути след това Бентанкур изведе Кулушевски отдясно в наказателното поле сам срещу Мартинес, който обаче спаси удара му. И тук обаче флагът на страничния съдия бе вдигнат за засада.

В 18-ата минута отново Бентанкур намери чудесно по въздуха Поро отдясно в наказателното поле и португалецът опита успореден на голлинията пас за Сон, който обаче бе пресечен пред очите му от Карлос.

Голът обаче стана факт в 22-ата минута, когато Тотнъм най-сетне поведе в резултата. Педро Поро центрира от корнер в наказателното поле, където никой не игра с топката, която обаче беше посрещната от Джовани Ло Селсо, който със страхотен изстрел от воле с левия крак от границата на пенатлерията не остави шансове на Мартинес за 1:0. Повторенията показаха, че след изстрела е имало и рикошет в тялото на Диего Карлос, но попадението бе зачетено на сметката на аржентинеца.

Само две минути след това Астън Вила изравни или поне си помисли така. Дин центрира от левия фланг към границата на вратарското поле, където Оли Уоткинс бе изпусна както от Емерсон Роял, така и от Бен Дейвис и с глава заби топката във вратата на Викарио за 1:1. Попадението обаче беше разгледано около три минути и в крайна сметка не беше зачетено заради засада на английския национал.

В 27-ата минута Мати Каш извърши много грубо нарушение срещу Родриго Бентанкур, за което получи жълт картон. Уругваецът опита да продължи срещата, но в 32-ата падна на тревата и се наложи да бъде заменен принудително от Пиер-Емил Хойберг.

В 35-ата минута Кулушевски стреля опасно отдясно на наказателното поле към далечния ъгъл, но покрай дясната греда на Мартинес.

Минута преди края на първото полувреме Тотнъм беше много близо да удвои преднината си след чудесна атака. Пиер-Емил Хойберг комбинира отляво в своята половина с Хил, който му върна топката, а след това датчанинът подаде за Удоджи. Той задържа добре топката с човек на гърба си и след това я върна на Хойберг, който пък моментално изведе Сон зад защитата на Вила, напредна на скорост, влезе отляво в наказателното поле сам срещу Мартинес и с хубав удар в далечния ъгъл отбеляза за 2:0, но голът не беше зачетен правилно заради засада на южнокорееца.

Това обаче не беше всичко за първата част, защото в седмата минута от добавеното време Астън Вила този път наистина изравни резултата. Дъглас Луис предостави феноменално центрира от свободен удар в наказателното поле, където Пау Торес изпревари Бен Дейвис и с отличен изстрел с глава матира Викарио за 1:1.​

На почивката Унай Емери направи двойна промяна в състава си, като пусна в игра Леон Бейли и Юри Тилеманс, които замениха Мати Кеш и Муса Диаби. 

Пет минути след старта на втората част Поро комбинира с Кулушевски късо след корнер, а шведът центрира към границата на вратарското поле на първа греда, където Сон засече с глава, но над вратата.

Две минути след това Вила можеше с доза късмет да направи пълен обрат. Леон Бейли задържа добре топката пред наказателното поле и след това стреля с левия крак. Вратарят Викарио не успя по никак добър начин да избие кълбото, което се отби от дясната му греда, но след това се върна в италианеца и той я улови.

В 59-ата минута втори гол за Тотнъм бе отменен. Хойберг изведе отдясно в наказателното Джонсън, който намери непокрития Сон, а южнокореецът засече точно във вратата. Попадението обаче не беше зачетено, отново правилно, заради засада.

В следващата атака Викарио излезе далеч извън наказателното си поле, за да играе с глава, а топката попадна на крака на Джон МакГин, който опита да прехвърли вратаря, но далеч от вратата.

Астън Вила обаче стигна до пълния обрат в 61-ата минута след отлично проведена атака. Джейкъб Рамзи намери Уоткинс пред наказателното поле, който комбинира с Юри Тилеманс. Белгиецът след това изведе английския нападател в наказателното поле, който с премерен удар по тревата не остави шансове на Викарио в долния му десен ъгъл за 1:2.

Тотнъм много бързо можеше да израни в 67-ата минута, когато Сон се пребори за топката в наказателното поле и намери Поро, който стреля от въздуха, но Мартинес изби в корнер. След неговото изпълнение Бен Дейвис засече отлично с глава във вратарското поле, но кълбото мина на сантиметри над напречната греда.

Двадесет минути преди края на редовното време бирмингамци пък имаха отличен шанс за трити гол. Дин стреля отлично от пряк свободен удар пред наказателното поле, но Викарио се разтегна максимално и изби в ъглов удар. Отново французинът центрира от корнера, а на първа греда Уоткинс скочи най-добре и отигра с глава към далечния ъгъл, но топката излезе много малко в аут.

Ситуациите пред двете врати продължаваха с пълна сила и в 73-ата минута отново домакините бяха близо до изравняването. Сон проби отляво и намери Джонсън в наказателното поле, който мина между двама бранители и стреля с десния крак, но Мартинес много бързо скъси дистанцията и го блокира. Секунди след това Хойберг стреля мощно без подготовка от сериозна дистанция, но отново аржентинският страж бе на висота и спаси феноменално в корнер.

Минута след това Кулушевски взе топката от собствената си половина, направи страхотен индивидуален рейд, влезе отдясно в наказателното поле и стреля към вратата, но отново Мартинес улови.

Пет минути преди края на редовното време Тотнъм за трети път бе попарен с отменен гол. Кулушевски задържа топката в очертанията на вратата отдясно в наказателното поле и комбинира с Джонсън, който с едно докосване остави за Поро. Португалецът стреля ниско с десния крак, топката се отби от дясната греда на Мартинес, а след това Сон направи точна добавка, но пак южнокореецът беше с малко зад последния в отбрана за Астън Вила.

До края "шпорите" продължиха да натискат в търсене на втори гол, който обаче така и не падна, а гостите от Бирмингам постигнаха страхотна победа, която ги изкачи в Топ 4 на класкирането на Висшата лига.


FT  | ТОТНЪМ ХОТСПЪР – АСТЪН ВИЛА  1:2

1:0 Джовани Ло Селсо 22'

1:1 Пау Торес 45+7'

1:2 Оли Уоткинс 61'

Висша лига, 13-и кръг

Главен съдия: Робърт Джоунс, Англия

Стадион: „Тотнъм Хотспър Стейдиъм“, Лондон, Англия


Стартови състави на двата отбора:

ТОТНЪМ ХОТСПЪР (4-2-3-1): 13. Гулиелмо Викарио – 23. Педро Поро, 12. Емерсон Роял, 33. Бен Дейвис, 38. Дестини Удоджи – 30. Родриго Бентанкур, 18. Джовали Ло Селсо ⚽ – 22. Бренан Джонсън, 21. Деян Кулушевски, 11. Браян Хил – 7. Хюн-мин Сон (к)

Резерви: 20. Фрейзър Форстър (вр), 40. Брендън Остин (вр), 65. Алфи Дорингтън, 15. Ерик Дайер, 4. Оливър Скип, 5. Пиер-Емил Хойберг, 63. Джейми Донли, 36. Алехо Велиз

Мениджър: Ангелос Постекоглу

АСТЪН ВИЛА (4-4-2): 1. Емилиано Мартинес – 12. Люка Дин, 14. Пау Торес ⚽, 3. Диего Карлос, 4. Езри Конса – 7. Джон МакГин (к) ж.к., 6. Дъглас Луис, 44. Бубукар Камара ж.к., 2. Мати Кеш ж.к. – 11. Оли Уоткинс ⚽ ж.к., 19. Муса Диаби

Резерви: 25. Робин Олсен (вр), 17. Клеман Лангле, 15. Алекс Морено, 41. Джейкъб Рамзи, 47. Тим Ироегбунам, 32. Леандер Дендонкер, 8. Юри Тилеманс, 31. Леон Бейли, 24. Йон Дуран

Мениджър: Унай Емери