Ливърпул записа четвърти пореден успех във Висшата лига, след като надделя трудно като домакин на Лестър Сити с резултат 2:1 в двубой от 18-ия кръг на първенството. Кийнън Дюсбъри-Хол откри още в четвъртата, но два автогола на Ваут Фаес в 38-ата и 45-ата минута донесоха пълния обрат за домакините, с които в крайна сметка беше оформен и крайния резултат. 

Gulliver/GettyImages
72 снимки

"Червените" имаха перидмиство през по-голямата част от двубоя, но изненадващо или не гостите бяха тези, които поведоха рано-рано. Мърсисайдци изпитваха затруднения в халфовата линия и на няколко пъти можеха да си изпатят, но до края на полувремето и късметът им се усмихна, при това на два пъти, за да могат да обърнат резултата в своя полза благодарение на два автогола. През втората част възпитанците на Юрген Клоп продължиха да натискат, но така и не успяха да отбележат трето попадение. Дарвин Нунес отново направи два пропуска, докато два удара на Салах бяха спасени от вратаря на "лисиците".

По този начин Ливърпул завърши годината с успех и продължи победния си ход във Висшата лига, като вече има 28 точки на шестата позиция, докато Лестър продължава да бъде много близо до опасната зона. Тимът заема 13-ото място със 17 точки, с четири повече от първия под чертата Уулвърхемптън. В следващия кръг мърсисайдци гостуват на Брентфорд, докато Лестър приема Фулъм.   

КЛАСИРАНЕ ВЪВ ВИСШАТА ЛИГА / ПРОГРАМА / РЕЗУЛТАТИ


Преди началото на двубоя беше почетен Краля на футбола Пеле. На трибуните пък беше новото попъление на Ливърпул Коди Гакпо. 

Домакините имаха първата по-опасна ситуация в четвъртата минута, когато Харви Елиът и Андрю Робъртсън комбинира отлично отляво, а англичанинът влезе в наказателното поле и стреля към вратата, но над напречната греда.

Още преди да е изтекла същата минута обаче Лестър удари първи след грешка в защитата на мърсисайдци. Патсон Дака намери с едно докосване Кийнън Дюсбъри-Хол, който преодоля Джордан Хендерсън и се възползва от дупката в отбраната на домакините, влезе в наказателното поле и останал сам срещу Алисон го преодоля – 0:1.

В следващите минути Ливърпул се настани трайно в половината на своя опонент, но така и не успяваше да създаде нещо по-опасно пред вратата на Даниел Уорд.

Мениджърът на "лисиците" Брендън Роджърс трябваше да прави принудителна смяна, след като Патсон Дака получи разтежение и бе заменен от Джейми Варди в 15-ата минута. 

„Червените“ на няколко пъти сбъркаха в центъра, от което Лестър успяваше да се възползва добре. При една подобна ситуация в 20-ата минута Джейми Варди бе изведен отдясно на скорост и опита да центрира ниско към далечната греда, където бе Харви Барнс, но Трент Александър-Арнолд успя да направи шпагат в последния момент и да изчисти в ъглов удар. След неговото изпълнение Уилфред Ндиди бе оставен непокрит на далечната греда и стреля с глава, но в тялото на Алекс Окслейд-Чембърлейн и топката излезе в нов корнер.

БГНЕС / BGNES
38 снимки

Три минути по-късно домакините организираха бърза атака, при която Окслейд-Чембърлейн изведе отлично отляво Дарвин Нунес на скорост, който напредна добре, надбяга Ваут Фаес, влезе в наказателното поле и върна за Мохамед Салах, който шутира силно, но покрай дясната греда на Уорд.

В 26-ата минута египтянинът прати топката във вратата, но бе отсъдена засада именно на нападателя след подаване на Окслейд-Чембърлейн. При ситуацията вратарят Дани Уорд сбърка с паса си, но за негов късмет Окслейд-Чембърлейн бе в нередовна позиция, след като Салах игра с топката.

Сякаш отникъде и с огромна доза шанс Ливърпул успя да изравни резултата в 38-ата минута. Тогава Александър-Арнолд получи вдясно на фланга и центрира към първа греда, където Дани Уорд извика на защитника Ваут Фаес да му остави топката, но бранителя явно не чу това и направи шпагат. Топката обаче придоби невероятна парабола и попадна в мрежата на слисания вратар на „лисиците“.  

Домакините стигнаха до пълния обрат буквално секунди преди изтичането на 45-ата минута след нов автогол на Фаес. Дарвин Нунес беше изведе отлично зад защитата на Лестър, показа страхотна скорост и копна топката над вратаря, но тя се отби от левия страничен стълб и се удари във Фаес, който беше на грешното място в неподходящия момент и си заби втори автогол в рамките на седем минути – 2:1.

В началото на второто полувреме имаше положения и пред двете врати. Първо капитанът на домакините Хендерсън бе близо до гола, но изстрелът от воле премина на сантиметри от дясната греда на Уорд в 51-ата минута.

Последва огромен пропуск на Салах две минути по-късно. Египтянинът беше изведен великолепно от Нунес, но стреля покрай вратата.

Секунди по-късно Лестър можеше да изравни. Харви Барнс се озова зад защитата и опита да прати топката покрай Алисон. Вратарят успя да отклони, а Матип изчисти малко пред голлинията.

В 72-ата минута Върджил ван Дайк свали с глава от дъгата пред наказателното поле за Салах отдясно в пеналтерията, който стреля, но Уорд спаси.

БТА / BTA
53 снимки

Шест минути след това Салах отигра с едно докосване за Наби Кейта, който пък изведе Нунес и тоя пое добре и си я нагласи, след което шутира, но встрани. Това бе пореден пропуск на уругваеца в последните три мача.

В 81-ата Варди получи отдясно и центрира ниско в наказателното поле за Барнс, който стреля, но топката се отби от напречната греда. В крайна сметка беше отсъдена засада на Варди в хода на атаката.

Минута след това Ливърпул можеше да си подпечата успеха, но вратаря Уорд не позволи това се случи. Фаес продължи да бъде център на вниманието, след като позволи на Нунес да му открадне топката отдясно, влезе в наказателното и намери Салах, който си нагласи кълбото и го изстреля с левия крак, но стражът на „лисиците“ изби в корнер. След неговото изпълнение уругваецът стреля точно с глава, но слабо и не затрудни вратаря.

До края на срещата Ливърпул удържа аванса си, с което продължи победния си ход във Висшата лига.


FT | ЛИВЪРПУЛ – ЛЕСТЪР СИТИ  2:1

0:1 Кийнън Дюсбъри-Хол 4'

1:1 Ваут Фаес (автогол) 38'

2:1 Ваут Фаес (автогол) 45'

Висша лига, 18-и кръг

Стартови състави на двата отбора:

ЛИВЪРПУЛ (4-3-3): 1. Алисон - 66. Трент Александър-Арнолд, 32. Жоел Матип, 4. Върджил ван Дайк, 26. Андрю Робъртсън - 19. Харви Елиът, 14. Джордан Хендерсън (к), 6. Тиаго Алкантара - 11. Мохамед Салах, 27. Дарвин Нунес, 15. Алекс Окслейд-Чембърлейн

Резерви: 13. Адриан (вр), 21. Константинос Цимикас, 43. Стефан Байчетич, 2. Джо Гомес, 5. Ибрахима Конате, 28. Фабио Карвальо, 42. Боби Кларк, 8. Наби Кейта, 50. Бен Доак

Мениджър: Юрген Клоп

ЛЕСТЪР СИТИ (4-1-4-1)1. Дани Уорд - 33. Люк Томас, 3. Ваут Фаес ⚽⚽, 18. Даниел Амарти, 27. Тимоти Кастан - 42. Бубакари Сумаре ж.к. - 7. Харви Барнс, 22. Кийнън Дрюсбъри-Хол ⚽, 25. Уилфред Ндиди (к), 17. Айозе Перес - 20. Патсон Дака  

Резерви: 31. Даниел Иверсен (вр), 4. Чаглар Союнджу, 23. Яник Вестергор, 8. Юри Тилеманс 11. Марк Олбрайтън, 24. Намфалис Менди, 34. Люис Брънт, 14. Келечи Ихеаначо, 9. Джейми Варди 

Мениджър: Брендън Роджърс


Главен съдия: Крейг Поусън, Англия

Стадион: „Анфийлд“, Ливърпул, Англия