Челси изпусна два гола аванс и завърши 2:2 срещу Арсенал в интригуващо лондонско дерби, което бе част от 9-я кръг  на Висшата Лига.

"Сините" започнаха много силно и в 15-та минута Коул Палмър откри от дузпа. В началото на второто полувреме Михайло Мудрик удвои преднината и изглеждаше, че мачът е приключил. Голяма грешка на Роберт Санчес в 77-та минута обаче позволи на Деклан Райс да намали, а това даде нови сили на "топчиите", които само 7 минути по-късно изравниха. Леандро Тросар се възползва страхотен пас на Сака и с едно докосване прати топката в мрежата.

Равенството позиционира Челси на 9-та позиция с 12 точки. Арсенал пък остава без загуба от началото на сезона и е на второ място с равни точки с първия Манчестър Сити.

Gulliver/GettyImages
30 снимки

Под проливния дъжд в Лондон Челси получи възможност да изпълни дузпа още в 15-та минута. Мудрик стреля с глава, а Салиба игра с ръка в наказателното поле. Ситуацията беше проверена с ВАР и наказателният удар бе отсъден. Зад топката отново застана Коул Палмър и хладнокръвно реализира. Това е втори пореден гол от дузпа за футболиста на Челси, след като той откри сметката си в предния кръг срещу Бърнли.

След гола Челси се отдръпна и Арсенал взе владението на топката. "Топчиите" обаче трудно достигаха до наказателното поле и разиграванията включваха предимно четиримата бранители, които бяха позиционирани около централната линия.

След половин час игра Коул Палмър продължи да блести на терена. Младият талант получи пас от Конър Галахър и с хубав удар по земя опита да изненада Давид Рая. Топката обаче премина на сантиметри от гредата.

До края на полувремето двата отбора опитаха с много скорост да пробият. Средната линия беше много лесно преодолявана и удари на Сака за Арсенал и Енцо Фернандес за Челси застрашиха двамата вратари. До нови попадения обаче не се стигна.

Само 3 минути след началото на второто полувреме Челси удари за втори път. Михало Мудрик се включи отляво и опита центриране. Фалцът на украинеца не се получи, но топката придоби траектория, която я прати в мрежата на Давид Рая - 2:0.

Арсенал опита да пренесе играта в предни позиции, но почти всички атаки на Челси се оказваха опасни в разпокъсаната защита на гостите. Първо грешка на Рая едва не доведе до нов гол на Памлмър. Малко по-късно пък вратарят трябваше да се намесва и в ситуация срещу появилият се от пейката Николас Джаксън.

В 77-та минута Робърт Санчес допусна фрапантна грешка и то в момент, когато не се виждаше как Арсенал ще отбележи. Вратарят сгреши пас и подаде право в краката на Деклан Райс. Английският национал не се почуди и за миг и с едно докосване прати топката в опразнената врата.

Само 6 минути по-късно Арсенал изравни. Букайо Сака получи вдясно на атаката. Нагласи топката на левия си крак и центрира на втора греда. Там Леандро Тросар се включи и с едно докосване успя да преодолее Санчес за 2:2

До края и двата отбора посегнаха към победата, но в крайна сметка се стигна само до реми.


FT Челси - Арсенал 2:2


1:0 Коул Палмър 15'

2:0 Михало Мудрик 48'

2:1 Деклан Райс 77'

2:2 Леандро Тросар 84'


Състави на двата отбора:

Челси: 1.Роберт Санчес, 3. Марк Кукурея, 26. Леви Колуил, 6. Тиаго Силва (К), 27. Мало Густо, 25. Мойзес Кайседо, 8. Енцо Фернандес, 20. Коул Палмър, 23. Конър Галахър, 7. Рахим Стърлинг, 10. Михало Мудрик

Треньор: Маурисио Почетино

Арсенал: 22. Давид Рая, 35. Олександър Зинченко, 6. Габриел Магеляеш, 2. Уилиам Салиба, 4. Бен Уайт, 41. Деклан Райс, 20. Жоржиньо, 8. Мартин Йодегор (К), 11. Габриел Мартинели, 9. Габриел Жезус, 7. Букайо Сака

Треньор: Микел Артета