Арсенал победи Брайтън с 2:0 в мач от 17-ия кръг от Висшата лига. Срещата премина под диктовката на "артилеристите" и само множеството пропуски лишиха тима от още по изразителна победа.

След нулево равенство през първата част "топчите" откриха резултата в началото на второто полувреме.

Габриел Жезус успя да реализира, след като Сака центрира от ъглов удар, а защитата допусна грешка.

Пропуските за домакините продължиха, но в заключителните минути можеха да си изпатят. Тогава Митома намери Грос, чийто удар се оплете в мрежата, но от външната страна.

Все пак Кай Хаверц успокои своите съотборници с втори гол след страхотна контраатака.

В класирането Арсенал отново е лидер с мач повече от Ливърпул и чака грешна стъпка на мърсисайдци. Брайтън пък остава 9-ти.

Габриел Жезус откри резултата в 53-та минута.

Gulliver/GettyImages
19 снимки

Мачът започна с доста сериозен домакински натиск на Арсенал. Брайтън прие играта в своята половина и можеше да бъде наказан след удар на Мартинели, но всичко отмина без последствия.

В 6-та минута Букайо Сака проби до аутлинията и подаде остър пас. В наказателното поле Габриел Жезус се размина с топката, а Жан Пол ван Хеки я изчисти.

Малко по-късно отново Сака създаде напрежение в защитата на гостите. Крилото влезе в двойно подаване с Йодегор. Последва финт на Букайо, с който намести топката на левия си крак и шутира. Вербруген обаче внимаваше и се намеси.

След четвърт час игра и Мартин Йодегор също опита фалцов удар от границата на наказателното поле. Норвежецът обаче стреля встрани.

В средата на първото полувреме Габриел Мартинели центрира в наказателното поле. Там се бе включил Габриел Магеляеш, който надскочи бранителите и стреля. Бразилецът обаче насочи топката право във вратаря.

След малко повече от половин час Арсенал пропиля нов златен шанс. Мартин Йодегор с уникален пас с външен фалц изведе Сака зад гърба на защитата. Той чукна топката към Мартинели, който не успя да промуши топката през защитниците.

В добвеното време на първата част се стигна до нов мощен удар на Йодегор, но Люис Дънк самопожертвователно сложи тялото си, за да предпази вратата си.

Само 8 минути след началото на второто полувреме Арсенал откри резултата. Букайо Сака центрира от ъглов удар. Жан Пол ван Хеке успя да играе с глава, но само за да прати топката към Габриел Жезус. Бразилецът беше непокрит на втора греда и без проблеми реализира в опразнената мрежа.

"Артилеристите" продължиха да атакуват и застрашиха опасно вратата на Брайтън в 68-та минута отново след корнер. Този път Габриел Мартинели центрира остро на първа греда. Топката бе отклонена, но от голлинията Люис Дънк с глава изби топката в корнер.

Момчетата на Микел Артета не спираха да създават положения, но и да ги пропускат. Около 20 минути преди изтичането на редовното време Йодегор отново отправи чудесен удар и той бе спасен от Вербруген по впечатляващ начин. Секунди по-късно Мартинели сложи топката на главата на Хаверц, но и той от чиста позиция стреля в аут.

В 82-та минута Брайтън създаде най-чистото си положение в мача, но го пропусна. Митома бе изведен с пас в коридор и последва центриране по земя. Паскал Грос постави крак на пътя на топката, но тя се удари във външната страна на мрежата.

5 минути по-късно Кай Хаверц сложи точка на спора с втори гол. Футболистите на Арсенал развиха страхотна контратака, която завърши със суперпас на Нкетиа към германския национал. Хаверц се оказа очи в очи с Вербруген и хладнокръвно насочи кълбото в ъгъла за 2:0


FT Арсенал - Брайтън 2:0

1:0 Габриел Жезус 53'

2:0 Кай Хаверц 87'


Стартови състави:

Арсенал: 22. Давид Рая, 4. Бенджамин Уайт, 2. Уилиям Салиба, 6. Габриел Магеляеш, 35. Олександър Зинченко, 8. Мартин Йодегор, 41. Деклан Райс, 29. Кай Хаверц, 7. Букайо Сака, 9. Габриел Жезус, 11. Габриел Мартинели

Наставник: Микел Артета

Брайтън: 1. Барт Вербруген, 6. Джеймс Милнър, 5. Люис Дънк, 29. Жан Пол ван Хеки, 34. Жоел Велтман, 11. Били Гилмор, 13. Паскал Грос, 22. Каору Митома, 24. Симон Адингра, 28. Еван Фъргюсън

Наставник: Роберто Де Дзерби