Отборът на Ливърпул се завърна на върха във Висшата лига, след като се наложи с 3:1 над Бърнли на „Анфийлд”. Двубоят се игра пред рекордните 59 896 зрители за „червените”, след като реконструкцията на трибуната „Анфийлд Роуд” бе завършена.

Диого Жота, Луис Диас и Дарвин Нунес бяха точни за домакините, докато почетното попадение за гостите реализира Дара О’Шей.

С успеха си Ливърпул събра актив от 54 точки и изпревари Манчестър Сити, който по-рано бе заел първото място след успех над Евертън. „Гражданите” обаче са и с двубой по-малко.

Gulliver/GettyImages
37 снимки

Мачът започна с доста бавно темпо, като на моменти отборът на Бърнли бе по-активният. Именно пред вратата на Ливърпул дойде и първата опасност в мача. СЛед атака отляво, Амдуни получи пред наказателното поле и с едно движение успя да елиминира Върджил Ван Дайк и да нахлуе в наказателното поле. Атакуващият футболист на гостите стреля по диагонала, но Келъхър показа класа и изби с една ръка.

Ливърпул отговори с хубава атака и мощен изстрел на Трент Александър-Арнолд от дистанция, но топката профуча над напречната греда.

Следващият шанс в мача се разкри пред Къртис Джоунс, който бе оставен непокрит пред наказателното поле на гостите, но ударът му от въздуха не се получи и той стреля в аут.

Постепенно футболистите на Ливърпул успяха да установят териториален натиск, но не и да стигнат до сериозни опасности пред вратата на Трафорд.

„Червените”все пак успяха да излязат напред в резултат в 31-ата минута след корнер пред вратата на гостите. Топката бе центрирана в наказателното поле, където вратарят на Бърнли не разчете действията си и се сблъска със свои съотборник, като това не му позволи да играе с топката. Тя стигна до Жота, който с лекота с глава я прати в опразнената врата за 1:0.

В последните секунди на първото полувреме гостите също стигнаха до ъглов удар, който доведе до гол. Топката бе центрирана към Дара О’Шей около точката на дузпата, където Уатару Ендо закъсня, а бранителят на Бърнли много прецизно успя да насочи коженото кълбо в горния ляв ъгъл на вратата на Келехър за 1:1.

В началото на второто Ливърпул пробва домакински натиск, който даде резултат. „Червените” изнесоха играта дълбоко в противниковата половина, което затрудняваше играчите на гостите при изнасянето на топката. Именно след грешка при организирането на атака от страна на Бърнли, мърсисайдци отнеха и на свой ред атакуваха опасно. Топката попадна в Харви Елиът отдясно, той пробва подаване във вратарското поле, като след рикошет в бранител, коженото кълбо попадна на главата на Луис Диас, който от непосредствена близост реализира.

След допуснатия гол, футболистите на Бърнли определено вдигнаха оборотите и стигнаха до две великолепни възможности само в рамките на три минути. Първо Одоберт не успя да стреля много добре от въздуха, въпреки че бе обезпокояван от никой на границата на наказателното поле. Моменти по-късно, при нова атака на гостите, Фофана излезе сам срещу Келехър, но техничният му удар по диагонала мина покрай левия страничен стълб.

Ливърпул отговори подобаващо, като на свой ред стигна до много добри положения, които обаче бяха пропилени от Диого Жота и Джарел Куанса.

Преимуществото на домакините се изрази с нов гол в 79-ата минута. Той дойде след разиграване от корнер, а резервата Харви Елиът, който се появи на почивката, записа своята втора асистенция в мача. Именно той центрира към Дарвин Нунес, който с глава, макар и от трудна позиция успя да насочи топката покрай десния страничен стълб.

В продължението на срещата Дарвин Нунес имаше две възможности, но при първия шанс ударът му бе спасен от вратаря на Бърнли, а при втория изстрел топката попадна в тялото на бранител.

В крайна сметка Ливърпул не допусна изненада и успя да вземе очаквани три точки пред рекордните 59 896 зрители на „Анфийлд”.

FT ЛИВЪРПУЛ – БЪРНЛИ 3:1

1:0 Жота 31', 1:1 О'Шей 45', 2:1 Диас 52', 3:1 Нунес 79'

Висша лига, 24 кръг

Стадион: „Анфийлд”, Ливърпул

Рефер: Тим Робинсън

Ливърпул: 61 Келъхър, 66 Александър-Арнолд, 78 Куанса, 4 Ван Дайк, 26 Робъртсън, 10 Мак Алистър, 3 Ендо, 17 Джоунс, 20 Жота, 9 Нунес, 7 Диас

Мениджър: Юрген Клоп

Бърнли: 1 Трафорд, 20 Асиньон, 2 О’Шей, 33 Естеве, 44 Делкроа, 8 Браунхил, 16 Берге, 21 Рамзи, 47 Одоберт, 23 Фофана, 25 Амдуни

Мениджър: Венсан Компани