Отборът на Тотнъм нанесе сериозен удар по амбициите на Ливърпул за квадрупъл. Тази вечер мърсисайдци не успяха да победят "шпорите" и завършиха наравно при резултат 1:1 в дербито на 36-ия кръг от английската Висша лига. Хюн-Мин Сон даде аванс на гостите в 56-ата, но Луис Диас изравни в 74-ата минута, което обаче се оказа и последното попадение. 

Gulliver/GettyImages
58 снимки

"Червените" пропуснаха доста ситуации, с които можеха да продължат победния си ход, особено през първата част, когато удариха и греда. Лондончани също нямаха късмет при удар на Пиер-Емил Хойберг, който се отби от гредата. През втората част Тотнъм намери начин да изненада домакините, но Ливърпул съумя да се върне в мача. В крайна сметка обаче "шпорите" изиграха силен мач в дефанзивен план и удържаха равенството до самия му край. 

По този начин Ливърпул се изкачи на върха на класирането с 83 точки, въпреки равенството, но Манчестър Сити има възможност да увеличи аванса си на върха в неделя, когато приема Нюкасъл. „Гражданите“ имат същия актив от точки, но и един гол по-лоша голова разлика. Тотнъм пък се доближи на точка от четвъртия Арсенал, който утре приема Лийдс Юнайтед. 

КЛАСИРАНЕ ВЪВ ВИСШАТА ЛИГА / ПРОГРАМА / РЕЗУЛТАТИ


Домакините стартираха по-напористо и отправиха първия точен удар към една от двете врати в третата минута. Той бе дело на Садио Мане от дистанция, но право в ръцете на вратаря Юго Лорис. 

Тотнъм обаче отговори с опасна контраатака в седмата минута, когато Пиер-Емил Хойберг отне топката и комбинира с Хари Кейн вдясно. Последва опасно центриране на нападателя в наказателното поле, но Алисон излезе и изби. Топката обаче попадна на пътя на Родриго Бентанкур, който шутира от дъгата пред наказателното поле, но отново бразилецът се намеси и улови. 

И двата тима играеха на високи обороти, като в следващите минути се стигна до два блокирани изстрела от страна в Мохамед Салах и Хари Кейн в двете наказателни полета.

В 22-ата минута Върджил ван Дайк не остави шансове на Бентанкур в наказателното поле на гостите и засече с глава центриране от корнер на Андрю Робрътсън, но стреля с глава в аут.

Шест минути след това Райън Сесеньон не успя да изчисти по най-добрия начин топката с глава и за малко да я поднесе на Салах, но Лорис успя да се намеси в последния момент.

Ливърпул наложи своя натиск и се настани трайно в половината на "шпорите", но така и не успяваше да стигне до попадение. 

В 39-ата минута обаче Ливърпул удари греда. Трент Александър-Арнолд центрира от ългов удар в наказателното поле, където Ван Дайк се измъкна от Емерсон Роял и игра с глава, но топката се отби от напречната греда зад Лорис.

Три минути по-късно Луис Диас стреля технично от дистанция към далечния ъгъл, но френският страж плонжира и изби. 

В отвената атака пък и Тотнъм удари греда с първата си реална опасност за Алисон. Хойберг получи Хюн-Мин Сон и след това шутира пред дъгата на наказателното поле, но кълбото срещна дясната греда на бразилския вратар и излезе в аут. 

В началото на втората част отново Ливърпул натисна в търсене на попадението, но Тотнъм първи удари след отлична атака.

В 56-ата минута Емерсон намери Кейн с дълъг пас в половината на домакините, мина между Александър-Арнолд и Фабиньо, след което намери Сесеньон отляво в наказателното поле, който пък с едно докосване намери непокрития Сон на далечната греда, а кореецът засече от пет-шест метра във вратата на Алисон – 0:1.

Три минути след това Ибрахима Конате засече с глава центриране от свободен удар в наказателното поле, но над вратата.

„Шпорите“ обаче се възползваха от колебливата игра на Ливърпул в защитата и в 59-ата минута имаха нов чудесен шанс за ново попадение. Хойберг комбинира с Емерсон вдясно, който напредна към наказателното поле и центрира към далечната греда, където Сесеньон опита да върне с едно докосване за Сон, но топката се удари в корееца и излезе в аут.

Минута след това Деян Кулушевски стреля от дистанция, но слабо и в ръцете на Алисон.

В 65-ата минута в игра за домакините се появиха Диого Жота и Константинос Цимикас на местата на Джордан Хендерсън и Анрдю Робъртсън. 

Мърсисайдци натиснаха сериозно в търсене на изравняването и в 73-ата минута Салах се освободи за удар от добра позиция, но блестяща намеса на Бен Дейвис блокира изстрела. 

Минута след това голът обаче стана факт, но не и без помощта на доза късмет. Тиаго Алкантара комбинира с Луис Диас, който залъга съпреник, освободи си пространство за удар и стреля, но се получи рикошет в десния крак на Бентанкур и топката попадна в десния долен ъгъл на "замръзналия" на място Лорис - 1:1.

До края на мача Ливърпул продължи маасирано да търси пълния обрат, но така и не успя да намери за втори път вратата на Лорис. Стигна се единствено до един блокиран удар на Салах в добавеното време, а на отсрещната врата Тотнъм на два пъти имаше хубави възможнсти на контраатака, като при една от тях Хойберг не успя да свали точно с глава за непокрития Кейн пред вратата на домакините. Така "шпорите" не загубиха нито един път както срещу Ливърпул, така и срещу Манчестър Сити през този сезон.  


FT | ЛИВЪРПУЛ – ТОТНЪМ ХОТСПЪР  1:1

0:1 Хюн-Мин Сон 56'

1:1 Луис Диас 74'

Висша лига, 36-и кръг

Стартови състави на двата отбора:

ЛИВЪРПУЛ (4-3-3): 1. Алисон - 66. Трент Александър-Арнолд, 5. Ибрахима Конате, 4. Върджил ван Дайк, 26. Андрю Робъртсън - 14. Джордан Хендерсън (к), 3. Фабиньо, 6. Тиаго Алкантара - 11. Мохамед Салах, 10. Садио Мане, 23. Луис Диас 

Резерви: 62. Куивийн Келехър (вр), 32. Жоел Матип, 21. Константинос Цимикас, 12. Джо Гомес, 17. Къртис Джоунс, 7. Джеймс Милнър, 8. Наби Кейта, 20. Диого Жота, 27. Дивок Ориги  

Мениджър: Юрген Клоп

ТОТНЪМ ХОТСПЪР (3-4-3): 1. Юго Лорис - 33. Бен Дейвис, 15. Ерик Дайър, 4. Кристиан Ромеро - 19. Райън Сесеньон, 5. Пиер-Емил Хойберг, 30. Родриго Бентанкур, 12. Емерсон Роял - 7. Хюн-Мин Сон, 10. Хари Кейн, 21. Деян Кулушевски  

Резерви: 22. Пиерлуиджи Голини (вр), 6. Давинсон Санчес, 14. Джо Родън, 42. Харви Уайт, 51. Матю Крейг, 8. Хари Уинкс, 44. Дейн Скарлет, 27. Лукас Моура, 23. Стивън Бергвайн  

Мениджър: Антонио Конте


Главен съдия: Майкъл Оливър, Англия

Стадион: „Анфийлд“, Ливърпул, Англия