Отборите на Кристъл Палас и Манчестър Сити не успяха да се победят и завършиха наравно при резултат 0:0 в последен двубой от 29-ия кръг на английската Висша лига. „Гражданите“ бяха господари на терена почти през цялата среща, но така и не успяха да стигнат до победно попадение.

На два пъти и гредите помогнаха на „орлите“ след удари на Жоао Кансело и Кевин Де Бройне. Любопитно е да се отбележи, че мениджърът на гостите Хосеп Гуардиола не направи нито една промяна в мача. 

Gulliver/GettyImages
65 снимки

Първото полувреме беше много динамично и двата тима създадоха сериозен брой голови положения, като домакините атакуваха основно на контраатаки, които обаче се оказазваха проблем за защитата на шампионите. Тогава Кансело нацели първата греда. През вторите 45 минути Сити продължи да натиска, но не токова яростно, като Де Бройне нацели за втори път страничния стълб още преди да е изетекъл час игра. Чак в последните десетина минути на мача двата отбора се посъбудиха, но така и не измислиха нещо по-сериозно в атака.

По този начин Кристъл Палас остава непобеден през този сезон от "гражданите", след като в първия мач записа изненадваща победа и то на "Етихад". Възпитаниците на Патрик Виейра остават на 11-ата позиция с 34 точки, докато Ман Сити са първи със 70 точки, но само с четири повече от втория Ливърпул, който, ако победи Арсенал в сряда в отложен мач, ще скъси разликата на само един пункт. В следващия кръг лондончани приемат "артилеристите", но преди това имат домакинство на Евертън в мач от 1/4-финалите във ФА Къп. "Небесно-сините" пък гостуват на Саутхемптън също в двубой от същата фаза на ФА Къп, а след това пътуват и до Бърнли в първенството.  

КЛАСИРАНЕ ВЪВ ВИСШАТА ЛИГА / ПРОГРАМА / РЕЗУЛТАТИ


Гуардиола заложи на същите игри от победата в градското дерби срещу Манчестър Юнайтед в предишния кръг. Същото направи и неговият колега от другата страна Патрик Виейра, който гласува доверие на същите играчи при успеха над Уулвърхемптън.

Гостите започнаха агресивно срещата и още в началото наложиха натиск и се настаниха половината на Кристъл Палас. Първата опасност дойде в осмата минута, когато Риад Марез влезе отдясно към вътрешността и стреля от дистанция, но покрай дясната греда на Висенте Гуаита.

Домакините обаче отговориха две минути по-късно, когато Конър Галахър отне топката от Аймерик Лапорт на центъра и напредна отдясно и даде дълъг пас на другия фланг за Уилфред Заха, който опита удар под ъгъл, но топката се оплете от външната страна на мрежата.

В 13-ата минута дойде и най-чистата ситуация до момента. Кайл Уокър сбърка при изнасянето на топката, като Жан-Филип Матета я открадна и след това намери вдясно в наказателното поле Майкъл Олийс, който стреля с външната част на левия си крак, но топката прелетя покрай дясната греда на Едерсон.

Само минута след това обаче гостите също имаха отличен шанс за гол. Бернардо Силва комбинира с Кевин Де Бройне, който стреля пред наказателното поле, Гуаита не се намеси по най-добрия начин, като опита да улови топката, но неуспешно. Бернардо дотича и я отне, но не направи хубаво първо докосване и тя излезе в аут.

Атаките следваха една след друга и в 15-ата минута Шейку Кояте изведе Матета отляво,който напредна към наказателното поле, залъга Аймерик Лапорт и стреля в близкия ъгъл, но Едерсон блокира в корнер.

Три минути по-късно „гражданите“ разиграха отлично и постепенно атака, която завърши с далечен удар на Джон Стоунс, но Гуаита плонжира в десния си ъгъл и изби в корнер.

В 20-ата минута „орлите“ организираха прекрасна контраатака, при която Матета беше изведен от собствената му половина отляво, напредна към наказателното поле и комбинира с Олийс, който залъга съперник и върна топката за Матета, който стреля, но в аут.

Две минути след това Марез получи дълго подаване отдясно, влезе в наказателното поле и стреля силно, но в ръцете на Гуаита.

В 26-ата минута вратарят на домакините показа чудесна реакция, след като Жоао Кансело даде пас отляво към вратарското поле, където Де Бройне отигра много технично от движение с десния крак и насочи топката към вратата, но Гуаита инстинктивно постави ръце и изби над гредата в корнер. След неговото изпълнение Фил Фоудън опита удар от въздуха пред наказателното поле, като се получи рикошет  и последва нов ъглов удар.

След като беше изпълнен гостите разиграха късо, след което топката стигна до Кансело, който нанесе истински снаряд от над 20 метра, но кълбото рикошира от дясната греда на Гуаита. Топката обаче се върна на пътя на Лапорт, който стреля над гредата на празна врата.

В 32-ата минута шампионите организираха ново нападение, при което Кансело изведе Грийлиш отляво в наказателното поле, а англичанинът пусна пас по тревата. На далечната греда Марез стреля моментално, но в ръцете на вратаря.  

Седем минути по-късно и Палас отново погледна към вратата на своя съперник. Родри беше принуден да сбърка в опасна зона пред наказателното си поле заради дълбоката преса на домакините. Топката се озова в Заха, който си отвори пространство за удар пред наказателното поле, но кълбото профуча покрай лявата греда на Едерсон.

В последните секунди на редовното време на първата част Сити беше близо до това да има аванс в резултата на почивката. Кансело опита дълъг пас към наказателното поле, където Марк Гуехи не игра уверено с глава, от което ке възползва Марез. Алжирецът открадна топката и нанесе силен удар от границата на пеналтерията, но много близо от дясната греда на Гуаита.  

Динамичните минути продължиха и през втората част. Сити отново опита натиск, а в 51-ата минута Гуехи отигра с глава центриране отдясно в наказателното поле, а Шейку Кояте не успя да стигне до топката, за да направи добавка.  

В 57-ата минута Сити удари греда за втори път. Грийлиш комбинира с Де Бройне отляво в наказателното поле, а белгиецът нанесе удар към далечния ъгъл, но топката се отби от лявата греда на Гуаита. Последва добавка на Марез, но кълбото прелетя над напречната греда. 

Следващите минути минаха доста по-спокойно и играта се водеше основно в центъра, а и често беше прекъсвана заради нарушения. 

В 71-ата минута "гражданите" отново се пробудиха и изпуснаха нов шанс за гол. Де Бройне изведе Грийлиш отдясно в наказателното поле, който опита центрира във вратарското поле, където Бернардо Силва леко отклони топката, но тя премина покрай дясната греда на Гуаита.

Ман Сити натиснаха в търсене на попадението, но позабравиха за защитата и на два пъти домакините организираха бързи атаки, при които първо резервата Одсон Едуард получи от Кояте в наказателното поле и опита удар, но бе блокиран, а в 85-ата минута Заха стреля в пеналтерията, но в ръцете на Едерсон. 

Буквално в 90-ата минута Де Бройне центрира от свободен удар в наказателното поле, където Лапорт засече с глава на далечната греда, но топката се удари и от друга част от тялото му и попадна в ръцете на Гуаита.

В ответната атака защитата на Ман Сити игра разконцентрирано, което позволи на Конър Галахър да нанеде удар в наказателното поле, но в аут.

До края гостите така и не направиха нещо, с което да застрашат вратата на Гуаита и Кристъл Палас взе геройска точка от шампионите. 


FT | КРИСТЪЛ ПАЛАС – МАНЧЕСТЪР СИТИ  0:0

Висша лига, 29-и кръг

Стартови състави на двата отбора:

КРИСТЪЛ ПАЛАС (4-2-3-1): 13. Висенте Гуаита – 17. Натаниел Клайн, 16. Йоаким Андерсен, 6. Марк Гуехи (к), 3. Тайрик Мичел – 8. Шейку Кояте ж.к., 15. Джефри Шлуп – 7. Майкъл Олийс, 23. Конър Галахър ж.к., 11. Уилфред Заха – 14. Жан-Филип Матета

Мениджър: Патрик Виейра

МАНЧЕСТЪР СИТИ (4-3-3): 31. Едерсон – 27. Жоао Кансело, 14. Аймерик Лапорт, 5. Джон Стоунс, 2. Кайъл Уокър – 20. Бернардо Силва, 16. Родри, 17. Кевин Де Бройне (к) – 10. Джак Грийлиш, 47. Фил Фоудън, 26. Риад Марез

Мениджър: Хосеп Гуардиола


Главен съдия: Мартин Аткинсън, Англия

Стадион: „Селхърст Парк“, Лондон, Англия