Отборът на Евертън постигна изключително ценен успех в битката си за оцеляване във Висшата лига. „Карамелите“ победиха с минималното 1:0 Манчестър Юнайтед във втори мач от 32-ия рунд на местния футболен елит. Единственото попадение на „Гуудисън Парк“ падна в 27-ата минута, когато Антъни Гордън вдигна на крака привържениците на Евертън и на практика донесе скъпоценните три точки за отбора, воден от Франк Лампард.

Така Евертън спря кошмарната си серия от загуби в Премиър лийг и вече има 28 точки, заемайки последното 17-о място, което гарантира участие и догодина във Висшата лига. Първият отбор зад „карамелите“ е Бърнли, който е с 24 пункта. Манчестър Юнайтед, от своя страна, вече единствено трябва да се надява на изключителен късмет при развитието на другите мачове, за да може отборът да финишира в Топ 4. Математически има такъв шанс, ала колебливите изяви на „червените дяволи“ в съботния следобед в град Ливърпул далеч не позволяват на привържениците на този клуб дори да си помислят за евентуално участие в най-силния европейски футболен турнир догодина.


Gulliver/GettyImages
92 снимки


Първият шанс в мача дойде в осмата минута. Топката бе центрирана в наказателното поле на Евертън за Линдельоф, а той опита да свали с глава. Делф обаче изчисти топката към Маркъс Рашфорд, който отправи мощен удар от дистанция, но Пикфорд се прояви добре в тази ситуация. Четири след това пък Бруно Фернандеш центрира прекрасно отляво за Рашфорд, който атакува топката с глава и я насочи добре, но и този път английският страж на "карамелите" се намеси добре.

Напук на натиска на "червените дяволи", то Евертън дочака своя шанс в 27-ата минута. Ричарлисон получи вляво, а той опита да намери Алекс Айоби. Матич блокира нигериеца в наказателното поле на гостите, а топката отиде към Антъни Гордън, който шутира, а с рикошет кълбото влетя в мрежата на Де Хеа - 1:0 за Евертън.

След половин час Майкъл Кийн отигра с глава центрирана топка в наказателното поле на Ман Юнайтед, но я прати над гредата. В 35-ата Ричарлисон шутира, а топката придоби параболична траектория след докосване в Линдельоф, но Де Хеа с една ръка изби в ъглов удар. Пет след подновяването на играта Бруно Фернандеш изведе страхотно Маркъс Рашфорф пред Пикфорд, но ударът на английския нападател на Юнайтед беше неточен.

В 56-ата Годфрий шутира, но Виктор Линдельоф направи витален блок с крак, който отказа играча на Евертън да види точен свой удар, а малко след това Рангник пусна в игра Антони Еланга. В 66-ата Фернандеш го намери, а той искаше да подаде към Кристиано Роналдо, но Бен Годфрий действа добре и изчисти.

Седем преди края на редовното време Санчо напредна отляво и комбинира с двойно, след което достави на "втора" греда към Антони Еланга. Шведът имаше добра видимост за истрел, след като Майкъл Кийн се подхлъзна и го стори, но Виталий Миколенко подсигури и бпокира опита на младия играч на отбора, базиран на "Олд Трафорд".

В самия край на срещата Кристиано Роналдо имаше добра възможност да изравни, но съботният следобед видя поражение за "червените дяволи" и изключително ценен успех за "карамелите".

Евертън - Манчестър Юнайтед

източник: sofascore.com

FT / ЕВЕРТЪН - МАНЧЕСТЪР ЮНАЙТЕД 1:0

1:0 Антъни Гордън (27)

СТАРТОВИ СЪСТАВИ: 

Евертън: 1. Пикфорд, 23. Коулман, 22. Годфри, 5. Кийн, 19. Миколенко, 8. Делф, 6. Алан, 17. Иуоби, 24. Гордън, 7. Ришарлисон, 9. Калвърт-Люин

Мениджър: Франк Лампард 

Ман Юнайтед: 1. Де Хеа, 29. Уан-Бисака, 2. Линдельоф, 5. Магуайър, 27. Телеш, 17. Фред, 31. Матич, 10. Рашфорд, 18. Фернандеш, 25. Санчо, 7. Роналдо 

Мениджър: Ралф Рангник 

Съдия: Джонатан Мос
Стадион: "Гудисън Парк", Ливърпул