В събота вечер звездата на UFC в категория перо Александър Волкановски получи брутален урок от Илия Топурия, мъж с осем години по-млад от него. В подготовката за сблъсъка на главното събитие на UFC 298, Волкановски подразни предположенията, че ще стане жертва на проклятието за битка за титлата на UFC „Над 35“. Няма боец над 35 години, който да е спечелил битка за титлата в категория лека или по-надолу.

Австралиецът се пошегува с идеята, че ще вкуси поражението от испанския противник, който преди беше оприличаван на Конър Макгрегър, преди по-късно да види Топурия как му отнема титлата.

И докато Макгрегър се готви да се завърне, остава въпросът дали ще го сполети същата съдба, която сполетя други ветерани от UFC. Поражението на Волкановски е едно от нарастващите доказателства, че по-старите бойци в по-леките дивизии не успяват. Какво обаче означава това за потенциалното завръщане на Макгрегър.

В подготовката на сблъсъка на Волкановски с Топурия, австралиецът се подигра на коментарите, че е станал „твърде стар“, за да запази титлата си и се опита да омаловажи ситуацията. Австралиецът дори направи забавен видеоклип, осмиващ възрастта му, която, погледнато назад, наистина е много.

„Волкановски е твърде стар – тези дни ще направят заглавие от всичко“, каза той в клипа, докато беше облечен като много по-възрастен мъж. „Всички тези приказки за проклятието над 35 години са глупости. Така че пуснах екипа на Sportsbet, за да докажа, че съм също толкова млад, колкото тези хищници“.

Шампионът удари всички клишета, включително да заспи на дивана и да говори със съседа си през задната ограда. След това видео, той пристигна за официалното претегляне за UFC 298, облечен като старец, за да играе на линията на „опитните“ играчи. Попитан за трика, Волкановски каза: „Просто се забавлявам с него, разбирате ли какво имам предвид? Трябва да го направиш. И за хората! Всички оцениха облеклото, така че исках да го направя лично. Мисля, че този старец трябва да даде урок на този млад човек, какво мислите?“

Топурия каза: „Виж как си облечен, знаеш какво ще се случи. Дойде готов за пенсиониране, старче“.

За нещастие на Волкановски, трикът се оказа обратен ефект върху него, тъй като - по време на втория рунд на битката им - той беше брутално нокаутиран. Топурия хвърли тежък десен удар точно през рамото и към брадичката на Волкановски, който се сви на платното, където остана поне няколко минути.

По този начин Волкановски се присъедини към дългия списък от бойци на UFC на възраст 35 и повече години - в битки за титлата при лека или по-ниска категория - как са загубили коланите си. Рекордът или „проклятието“ сега е 2-32 за бойци на възраст 35 и повече години, когато се състезават за пояса в полусредна категория и по-ниски.

Единственият боец, който се противопостави на това проклятие, беше Тайрън Уудли, в битките си за титлата срещу Демиан Мая и Дарън Тил.

През последните години феновете наблюдаваха топ ветерани като Хенри Седжудо, Камару Усман и Хорхе Масвидал да бъдат победени от по-млади опоненти в битки за титлата.

Само миналата година шестима бойци на възраст 35 и повече години влязоха в октагона в опит да се докопат до златото на UFC – но и шестимата се провалиха. Дейвесон Фигейредо, Джош Емет, Колби Ковингтън, Усман, Сехудо и самият Волкановски изпитаха вкуса на поражението по време на битките за титли през 2023 г., докато проклятието „Над 35“ продължаваше да сее хаос в спорта.

Имайки това предвид, има смисъл да насочим вниманието си към най-емблематичната звезда на UFC – която планираше да се завърне през 2024 г. Ирландецът Конър Макгрегър трябваше да се завърне в UFC по-късно тази година, въпреки че разговорите за това се забавиха през последните седмици.

След UFC 298 този уикенд, шефът на UFC Дейна Уайт заяви, че парите са "усложнили" дългоочакваното завръщане на Макгрегър в организацията. И като знаем за късмета на ветераните бойци през последните години, може би решението да отложи завръщането е мъдро за ирландеца.

Макгрегър, който навършва 36 години през юли, спечели само един от последните си четири двубоя в UFC. Това се върна през януари 2020 г., когато той победи Доналд Чероне с технически нокаут.

Въпреки това, в другите си три двубоя той загуби. Първо, за да съперничи на Хабиб Нурмагомедов през 2018 г. преди поредните поражения срещу Дъстин Поарие. Въпреки скорошните кадри от спаринг, които го показват как усъвършенства занаята си в октагона, поставен в градината му, остава въпросът дали някога ще го видим отново в UFC.

Разбира се, Макгрегър няма да се бори за титла, когато се завърне и се очаква да се изправи срещу Майкъл Чандлър, който е на 37 години. Но по отношение на стремежите на Макгрегър да си върне златото в лека или перо - статистиката предполага, че тези дни са отдавна зад гърба му.