Александър Волкановски е изправен пред „по-голямо“ предизвикателство на UFC 298. Австралиецът ще се бие с Илия Топурия тази неделя в категория перо. Истината е, че Волкановски трябва да пребори сериозно проклятие. Ннито един боец ​​в историята на UFC от лека категория надолу като килограми не е печелил шампионска битка, след като е навършил 35 години.

Волкановски е на 35 г. и имаше забавен отговор за тези, които смятат, че най-добрите му дни са в миналото. Шампионът на UFC в категория перо се появи във видео, публикувано в петък от Sportsbet за това, че е „твърде стар“, за да защити шампионската си титла срещу изгряващия Илия Топурия.

Волкановски, който загуби две от последните си три битки (и двете в лека категория), след като спечели 22 поредни битки от 2013 г. насам, е най-дълго управлявалият шампион в момента в UFC, но нито един боец ​​в историята на UFC от лека категория надоу не е печелил шампионска битка, след като навърши 35 години.

Боят тази събота вечер ще продължи серията на Волкановски в търсене на рекорди. Той е с 11 поредни победи в категория перо. Камару Усман държи най-дългата серия от победи в отделна дивизия в историята на UFC с 15 поредни победи в полусредна категория. Оттам нататък Джон Джоунс (лека категория), Андерсън Силва (средна), Макс Холоуей (лека) и Деметриъс Джонсън (лека) са с равен резултат от 13 поредни победи за всеки.

Точно под тях Махачев, Хабиб Нурмагомедов и Тони Фъргюсън натрупаха по 12 последователни победи в лека категория. Махачев може да подобри това при следващата си защита на титлата. Също така си струва да се отбележи осемгодишната серия от 15 победи на бившия крал в категория перо Хосе Алдо, която обхваща времето му от WEC до UFC.