Леон Едуардс оцеля след отнемане на точки, за да победи отново Камару Усман и да защити титлата си в полусредна категория на UFC 286 в Лондон. Роки постигна победа със съдийско решение (48-46, 48-46, 47-47) след пет рунда на битка с Усман в O2 Arena в събота вечер.

Началният рунд беше разбираемо колеблив, но това не попречи на феновете, имащи късмета да присъстват на UFC 286, да се забавляват, докато скандираха силно за Едуардс през първите пет минути.

Неговата прочута фраза „Headshot, dead“ отекна из емблематичната лондонска зала, когато той привлече вниманието с няколко тежки ритници в иначе безпроблемния рунд. И двамата бойци имаха своите моменти във втория рунд, но Едуардс беше този, който продължи да впечатлява феновете на бойните битки в Обединеното кралство с плавния си удар.

Въпреки това, Усман постигна големи удари и дори имаше известен успех, за да припомни, че преди време той беше господар в дивизията. Нигерийският кошмар си осигури ранен тейкдаун в третия рунд, но не успя да задържи шампиона на пода.

Реферът Хърб Дийн прецени, че Едуардс се е изправил, като е хванал неправомерно оградата и спорно отне точка на англичанина, преди да позволи битката да продължи. След още едно спиране на действието поради нисък удар, Едуардс и Усман започнаха удар за удар в рунд, който би бил труден за печелене, ако реферът не се беше намесил.

Четвъртият рунд също бе равностоен, който можеше да се развие и в двете посоки. Едуардс имаше успех с ударите си и защитаваше добре тейкдауни, но Усман го държеше на нокти с удара си и постоянната заплаха за граплинг.

Шампионът тръгна напред в началото на петия рунд и дори нанесе удар с глава, подобен на този, с който нокаутира Усман, когато се биеха в UFC 278 миналия август. Усман този път оцеля. Нигериецът се стремеше да скъси дистанцията всеки шанс, който получи във финалния рунд. Този път той оцеля, но не направи достатъчно, за да си върне пояса в категорията.