Бившият шампион в лека категория на UFC Чарлз Оливейра бе избран за боец №1 за годината от медийната група на ESPN и ABC. Това бе съобщено по време на събитието този уикенд в Ню Йорк, което се излъчи по АВС. Наградите ESPY (изключително спортно представяне за годината) се присъждат от 1993 г.  Първата версия на приза за ММА боец бе връчена през 2019 на Даниел Корние. През 2020 нямаше победител заради коронавируса, а през 2021 г. я спечели Хабиб Нурмагомедов.

Медийната група на ESPN предпочете Оливейра пред шампиона в категория перо Александър Волкановски и шампиона в категория петел Джулиана Пеня. Сред кандидатите бяха Камару Усман (първенец в полусредна) и двукратния шампион на PFL в лека категория Кайла Харисън.

Интересното е, че Оливейра тази година изгуби титлата си. През 2021 г. той победи Майкъл Чандлър с технически нокаут във втори рунд, а после и Дъстин Порие, за да вземе титлата. През май тази година бразилецът трябваше да я защитава срещу Дъстин Гейджи, но се провали на кантара и титлата остана вакантна, макар Оливейра да спечели боя.

Бразилецът може да си върне титлата на 22 октомври, когато е насрочен боя с Ислам Махачев. Срещата им е в Абу Даби в ОАЕ.