Ярослав Амосов влезе в новините преди година, когато се оттегли от битката за титлата, за да се присъедини към Украйна в борбата с руската инвазия. Той дори зарови колана на Bellator под дома си, за да го запази в безопасност. Сега той се връща от Украйна, за да възобнови състезателната си кариера, въпреки бушуващата война. И обясни защо.

"След като Централна Украйна и градът, от който съм, беше освободен, след като тази област се освободи от руснаци, започнах да се чувствам така, сякаш получавам голям натиск от семейството си и от моите приятели и близки", каза Амосов. "Те казаха: "Слушайте, нашата непосредствена област е освободена. Време е да се върнете на ринга и да използвате своята известност и да бъдете гласът на това, което се случва тук.“ „Не беше лесно решение. Но в крайна сметка реших, че това е, което ще направя."

Амосов ще се изправи срещу Логан Сторли на Bellator 291 в Дъблин, Ирландия на 25 февруари, но не спира да милее за страната си и се тревожи за случващо се там.

"Това ще остави огромен белег върху нашата нация", каза Амосов. "Това винаги ще се помни. Това няма да е нещо, което лесно ще бъде забравено. Ще го носим вечно. Ще има въздействие. Разбира се, хората са оптимисти, че нещо ще свърши в някакъв момент, но никой не знае кога."