Аманда Нунеш защити титлата си в категория петел в главното събитие на UFC 289 и след това обяви, че се е оттегля от ММА. Шампионката се справи лесно с претендента Ирен Алдана, а после заяви, че се пенсионира.

Двойната шампионка на UFC оглави събитието UFC 289, което се проведе във Ванкувър, Канада. Нунеш заложи титлата в категория петел срещу Алдана, която се представи много разочароващо. Ирен успя да изкара 5 рунда с Нунеш, но не направи нищо, за да вземе титлата.

Всеки рунд протече под диктовката на Нунеш. Тя успяваше да доминира както в стойка, така и на земята. Нунеш с лекота пренасяше Алдана на земята, където й вкарваше удари и доминираше. Ирен беше твърде пасивна и не застраши с нищо шампионката.

Единственото, което Алдана направи беше да вкара тежко дясно кроше в първия рунд. Това беше най-доброто от нея в битката. Пасивността на Алдана отегчи феновете, но пък беше добре за Нунеш. В крайна сметка след 5 доминантни рунда Нунеш спечели с единодушно решение на съдиите - 50–44, 50–44, 50–43.

В интервюто след срещата Нунеш постави коланите в центъра на клетката и свали ръкавиците си. Така тя обяви, че слага край на своята кариера. Аманда се оттегля с рекорд 23 победи и пет загуби в ММА. Тя спира на върха като шампионка в категория петел и перо. Нунеш държи много впечатляващи рекорди в UFC и трудно друга жена ще я надмине.