Обединеният шампион в супер средна категория Канело Алварес ще изложи и трите си пояса срещу непобедения пуерторикански претендент Едгар Берланга този уикенд в двубой, който едва ли ще стигне до последния гонг. Но това не е единственият интересен бой в Лас Вегас в събота срещу неделя.

След като бившият обединен световен шампион в супертежка категория Стивън Фултън (21-1) започне живота си в категория перо в предварителните битки срещу Карлос Кастро (30-2), вниманието ще се насочи към завръщането на друг скорошен световен шампион - Роландо Ромеро (15-2).

През март Роли загуби короната си на WBA в суперлека категория от Исаак Крус и оттогава е подложен на множество критики, като много фенове го изключват от борбата за световната титла в бъдеще. Въпреки това Ромеро е показвал проблясъци на своите качества в миналото, особено в сравнително силен мач срещу звездата на паунда Джервонта Дейвис през 2022 г., докато Дейвис не намери бруталния нокаут в шестия рунд.

Ромеро ще се изправи срещу 24-годишния бивш младежки шампион на WBC Мануел Хаймес (16-1-1), който е в серия от четири победи, но е сравнително недоказан на голямата сцена и на световно ниво, в това, което изглежда като интригуваща кръстопътна битка.

Любимецът на феновете, бившият шампион на IBF в супер средна категория Кейлъб Плант (22-2), също ще се надява да се върне към победите след две поражения в последните си три състезания - макар и срещу такива като Канело и Давид Бенавидес.

"Сладките ръце" ще сложи край на 18-месечното си бездействие, когато се срещне с непобедения Тревър Маккамби (28-0), който постигна три победи, откакто прекрати петгодишното си прекъсване през май 2023 г., въпреки че все още не е доказал, че е от същия калибър като Плант.

След като световната титла в супер средна е реалистична възможност за Плант, след като Канело беше лишен от нея, а Бенавидес и Дейвид Морел се издигнаха нагоре, една победа тук срещу №8 на WBA може да върне Плант в картината на титлите, след като той отпадна от първите петнадесет във всяка от останалите три санкциониращи организации.

В съпътстващото събитие на вечерта 41-годишният Ерисланди Лара (30-3-3) се опитва да защити за втори път титлата си на WBA в средна категория срещу Дани Гарсия (37-3) - в един от двубоите за световна титла с най-висока комбинирана възраст (77 години) през XXI век. Лара беше повишен от редовен шампион в пълен носител на титлата миналата година, но доказа, че е достоен за нея със спиране във втория рунд срещу австралийския злодей от пантомимата Майкъл Зерафа през март.

В същото време бившият шампион на WBC в суперлека и полусредна категория Гарсия се е бил само веднъж след поражението си през 2020 г. от Ерол Спенс младши и за първи път ще се бие в средна категория, което трябва да се счита за съмнителна възможност за световна титла. Въпреки това се очаква двубоят да бъде много оспорван и ако Гарсия успее да преодолее първите шест рунда, може да се окаже, че той ще направи развръзка, но това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи.

Гарсия изкара пълни дванадесет рунда в последния си двубой срещу Хосе Бенавидес младши, докато Лара спечели само един от последните си три двубоя, в които премина дистанцията, и от 2020 г. насам е изиграл по-малко рундове (11) от неактивния Гарсия (12), независимо от факта, че се е сражавал три пъти срещу един на претендента.

И накрая, в десетия двубой за вечерта Канело (61-2-2) и Берланга (22-0) ще заемат централно място - всеки от тях се надява да постигне нокаут, което да накара света да говори. За първи път в кариерата си Алварес не успя да стигне до нокаут в пет поредни двубоя.

Въпреки че Берланга все още не е побеждаван, в миналото той е отпадал и вероятно ще се опита да се пребори с Алварес, като се има предвид феноменалният му рекорд от 16 последователни нокаута от дебюта му насам. Въпреки че тази впечатляваща серия приключи през 2021 г. и последваха поредица от неубедителни изяви, последното му представяне срещу Падрайг МакКрори може би е най-силното му до момента и "Избраният" вероятно ще бъде изпълнен със самочувствие, особено срещу предполагаемо отслабващия Алварес, който от няколко години не е участвал в битка.

ПЪЛНАТА КАРТА В ЛАС ВЕГАС

Йоенли Ернандес (4-0) срещу Хосе Санчес Чарлз (21-5-1) - Средна категория

Бек Нурмаганбет (11-0) срещу Джошуа Конли (17-6-1) - Суперсредна категория

Лорънс Кинг (16-1) срещу Вон Уилямс (12-1) – Лека-тежка категория

Джонатан Лопес (16-0) срещу Ричард Медина (15-2) – Супер перо

Ройман Вила (26-2) срещу Рикардо Салас Родригес (19-2-2) – Супер средна категория

Стивън Фултън (21-1) срещу Карлос Кастро (30-2) – Перо

Роландо Ромеро (15-2) срещу Мануел Хаймес (16-1-1) - суперлека категория

Кейлъб Плант (22-2) срещу Тревър Маккамби (28-0) - суперсредна категория

Ерисланди Лара (30-3-3) срещу Дани Гарсия (37-3) - титла на WBA в средна категория

Саул "Канело" Алварес (61-2-2) срещу Едгар Берланга (22-0) - титли на WBC, WBO и WBA в супер средна категория