Целият боксов свят е притихнал в очакване на едно от най-големите зрелища на професионалния ринг за годината. Това е второто издание на мегасблъсъка Антъни Джошуа срещу Анди Руис, които се изправят един срещу друг в Ад Дириях, Саудитска Арабия. 

Формалният залог е ясен за всички - световните титли във версиите IBF, WBA и WBO, които сега са притежание на мексиканеца. Но има една далеч по-голяма въпросителна около този мач, която толкова приковава вниманието - на кантара е заложена самата кариера на Антъни Джошуа. 

Само до преди няколко месеца никой не смееше не просто да се съмнява в британеца, но дори и да оспорва хегемонията му в тежка категория. Той трябваше да има мач с Джарел Милър в "Медисън Скуеър Гардън" в Ню Йорк на 1 юни, но американецът взе конски дози със забранени стимуланти и битката пропадна. 

Тогава, в последния момент, сякаш от нищото излезе опцията с Анди Руис. Мексиканецът имаше само една загуба, но никой не го приемаше насериозно. Високомерните английски медии пък съвсем открито се подиграваха с него, нарекоха го Лоената топка заради външния му вид, очакваха да бъде нокаутиран максимум до третия рунд и общо взето се отнасяха с пренебрежение към него. 

Но тогава дойде и изненадата. Макар да има неособено подходящ вид за професионален спортист, Руис показа страхотна класа на ринга и нокаутира непобедимия, хегемона, изгряващата легенда Антъни Джошуа. Англичаните бяха в ступор! Медиите за минути смениха отношението си към него от Лоената топка към Унищожителя. 

Затова сега всички са нащрек и никой на Острова не смее да подходи със същото пренебрежение и неуважение към мексиканеца. Нещо повече, анализаторите там са категорични, че ако АJ за втори път преклони глава пред този съперник, с неговата кариера на практика е свършено. 

Не, че той ще спре с бокса, напротив. Просто вече няма да е тази заплаха за големите имена и всички очаквания са да тръгне стремглаво надолу и едва ли ще има отново възможността да обедини три световни титли, а защо не да се бие и за обединение на всички четири колана на световен шампион. 

Докато Руис няма какво да губи. Той изпълни мечтата си и в последните шест месеца се кичи със слава и трите пояса. Може би шумът около него му дойде в повече и той сега е дори по-надебелял, в сравнение с първия мач. От друга страна, Джошуа е смъкнал тегло, изчистил е излишните мускули, които го бяха превърнали в културист, и сега изглежда като Машина за убиване. 

Факт е, че след загубата AJ се оттегли тихомълком, истерията около него стихна, а той се отдаде на вглъбени тренировки. Руис пък обратно - отдаде се на славата и придобивките ѝ, но и от неговия лагер са категорични, че се е подготвял като звяр за този мач. 

Кой ще е победителят в него? Букмейкърите са категорични, че този път изненади няма да има и Джошуа ще победи, при това с нокаут. Е, те твърдяха същото и за мача на 1 юни... За кого ще е славата? Предстои да разберем, а битката можете да наблюдавате в съботната вечер от 22:00 часа в ефира на DIEMA SPORT 2, както и онлайн на платформата PLAY DIEMA XTRA. За вас ще я следим и на GONG.BG.