Българската звезда на професионалния бокс Кубрат Пулев е задължителен претендент за световната титла във версия IBF и ще има мач за нея до 31 май 2020 г. Носител на пояса след 7 декември ще бъде или Антъни Джошуа, или Анди Руис, които се изправят в пряк сблъсък помежду си за това отличие, както и още за тези в WBA и WBO. 

Българските фенове тръпнат в очакване да видят голямата си гордост на професионалния ринг срещу някого от тях двамата, но по всяка вероятност това няма да се случи. Така Кобрата ще се бие за овакантена световна титла срещу някого от следващите в ранглистата. 

Каква е причината? Всъщност, тя беше загатната от промоутъра на Джошуа - Еди Хърн. Големите пари ще са в двубой между победителя измежду AJ и Руис срещу Дионтей Уайлдър или Тайсън Фюри, които се срещат на 22 февруари в реванш на сблъсъка им от преди точно една година. 

Всички платени телевизии и рекламодателите очакват да се получи така дълго чаканият мач между Джошуа и Уайлдър или другото подобно зрелище - Джошуа срещу Фюри. Но с оглед на набиращия все по-голяма популярност Анди Руис, негово участие срещу Уайлдър или Фюри също ще привлече огромна зрителска маса и баснословни суми от телевизии и рекламодатели, което ще увеличи хонорарите и за самите боксьори. 

Според анализаторите в САЩ, това прави напълно безсмислени задължителните защити на коланите в IBF, WBO и WBA за победителя от мача между Джошуа и Руис. Триумфиралият в тази битка ще трябва да проведе две задължителни защити само в рамките на шест месеца, защото освен Кобрата, своя ред чака и Олександър Усик за колана в WBO. 

Затова всички очаквания са победителят да оваканти поясите си и да направи битките за тях между следващите най-добри в ранглистата, за да се впусне в двубой за големите пари срещу Уайлдър или Фюри. Очаква се всичко това да стане официално в дните след мача между Джошуа и Руис, като още до края на годината би трябвало да се разбере с кого ще се бие Кобрата за очакваната да бъде овакантена световна титла в IBF.