Мега битката между Тайсън Фюри и Олександър Усик може да се проведе с помощта на VAR. Това обяви сайта talkSPORT. Технологията се използва в във футбола вече повече от пет години, но въпреки идеята и да помага за точни решения на съдиите,  се превърна в огромен източник на противоречия на фона на множество спорни решения.

VAR тепърва ще се появява в света на бокса, но през последните години видяхме различни спорни решения, които можеше да променят резултатите от битките. Президентът на WBC Маурисио Сюлейман казва, че боксът „трябва да внедри технология за видео повторение“ и в резултат на това журналистът от talkSPORT Спенсър  Оливър намекна, че скоро може да се използва край ринга, като Фюри срещу Усик е битка, в която системата да дебютира.

 „Вярвам, че те искат да приложат това в битката Тайсън Фюри срещу Олександър Усик. Те говорят за видеоповторения и т.н., за да им помогнат да стигнат до правилното решение, като VAR. Мисля, че понякога виждаме непозволени удари, това причинява трудности и какво ли още не и тогава човекът ще спечели битката“, обяви Оливър.

След това Джим Уайт намекна за това, когато съдиите обявиха непозволен ударна Даниел Дюбоа срещу Олександър Усик. Това стана миналия август.  Това беше противоречиво решение от рефера Луис Пабон, тъй като Усик получи време да се възстанови и после спечели.

„Това е чудесен пример“, каза Оливър. „Той нямаше да получи петминутната почивка на пода между рундовете и тогава Дюбоа загуби инерцията си. Дюбоа беше разгорещен, беше готов да тръгне, но това може да промени битката. Съдията разреши петминутна почивка, в петминутната почивка тогава кажете: „Уау, това не беше нисък удар”.

Въпреки че феновете на бокса може да са против идеята за въвеждане на VAR, изпълнителният директор на Boxxer Бен Шалом би приветствал въвеждането му в спорта.

 „Мисля, че за големите битки това има много смисъл. Имаш толкова много решения в момента, които се поставят под въпрос през цялото време. Това е разочароващо и като промоутър, защото обикновено ти си този, който е обвинен накрая. Но когато има толкова високи залози и когато имаш кариери на бойци, които вървят по една или друга посока въз основа на решение в края на битката, гледаш другите спортове, независимо дали е тенис, независимо дали е футбол, боксът е голям спорт сега”, заяви Бен Шалом.

„Това е един от най-големите спортове в света, определено в тази страна и инвестициите сега трябва да влязат, така че феновете да могат да се доверят на случващото се, да видят какво се случва и да стигнем до решението. Мисля, че това ще добави малко също повече вълнение."

Фюри и Усик ще се бият, за да станат безспорен световен шампион в тежка категория на 18 май, след като първоначално насрочения за 17-и февруари бой бе отменен.